Единственото нещо, по-досадно от това да се подчинявате на ограничението на скоростта в градски условия, е „червената вълна“ на светофарите. Всеки шофьор се е сблъсквал с това и знае, че веднъж хване ли те червеното, до крайната ти спирка ще спираш на всяко едно светофарче.
Но от Audi са помислили по-този въпрос и са създали нова система, интегрирана в таблото, която ви казва, колко бързо или бавно да карате, за да уцелите възможно най-много зелени светлини.

Системата Smart City Traffic Light бе демонстрирана на CES 2014 в Лас Вегас и тя разчита на местни източници на данни, за да определи моделите на светофарната уредба и времето й на превключване между светлините. Връзката между автомобила и светофара се осъществява с Wi-Fi връзка вместо с камера, която да сканира хоризонта за предстоящи стоп светлини.

Използвайки тези данни, както и скоростта и посоката на вашето превозно средство, системата предоставя таймер, който отброява кога ще се смени следващият светофар. Така вие може да прецените дали да увеличите, или да намалите скоростта, далеч преди да видите познатите броячи, закачени на кръстовищата. Ползите са очевидни: намален разход на гориво, съобразена скорост на водачите и по-малко пътни инциденти в следствие на гонки за хващане на зелена светлина.

 

 

А знаете ли, че Audi се присъедини към Open Automotive алианса на Google?