Bitcoin достигна рекордно висока оценка за една монета. Редица борси, включително популярните дестинации като Coinbase и Kraken, оцениха единица Bitcoin за над 3000 щатски долара. Това е увеличение с 485 долара за един месец. По-рано тази година Bitcoin надмина сумата от 2000 долара за бройка.

Само за последните дванайсет часа стойността на Bitcoin се е покачила с над 10 на сто. Някои борси, включително OkCoin, поставят стойност на една Bitcoin монета за над 3200 щатски долара.

Този скок означава, че общата пазарна капитализация на Bitcoin сега е повече от 50 милиарда щатски долара – 51 737 289 581 долара, според сайта Coinmarketcap.com.

Една основна грижа около валутата е несигурността около потенциално разцепление на две. Някои фракции от Bitcoin общността призоваха за промяна, противопоставяйки се на забавянето на тарифите за обработка на Bitcoin. Резултатът е нещо, наречено Bitcoin Cash (Bcash), коeто съществува от 1 август.

Bcash дублира първоначалния Bitcoin blockchain, което означава, че всеки, който държи BTC, има право и на Bcash. Въпреки това не всички борси - в това число Coinbase - подкрепиха раздвояване на валутата от първия ден. Това доведе до заплахи за правни действия, които в крайна сметка доведоха до това, че Coinbase промени мнението си и обеща да поддържа Bcash тегления от клиенти от 1 януари.

Bcash старите с оценка от около 555 щатски долара, достигнаха 727 долара в сряда. Но по-късно цената се срина до около 220 долара, а Bitcoin скочи до 3000 долара.

Експертите са скептични по отношение на дългосрочното бъдеще на Bcash, защото в този момент, след нестабилната оценка, всъщност няма нещо, което може да се направи с нея. Това може да се промени в бъдеще, ако проектът привлече достатъчно фирми и предприемачи.

Тагове: