Въпреки че BlackBerry вече не прави смартфоните със собствената си марка, това не означава, че компанията се е отказала да бъде технологичен лидер. Сега BlackBerry представи BlackBerry QNX Autonomous Vehicle Innovation Center (AVIC), съоръжение в Отава, което ще бъде от ключово значение за изграждането на технология за самостоятелно шофиращи автомобили. Но това няма да бъде просто кодът за автономно управление на автомобили, а цялостна платформа. В една от първите си инициативи BlackBerry си партнира с Renesas, PolySync и Университета на Ватерло, за да се създаде концепция на самоуправляващо се превозно средство, която ще се тества по пътищата на Онтарио, Канада.

Канадското правителство е изключително ентусиазирано от тази новина, защото неговата цел е Канада да стане една доста по „зелена“ държава и BlackBerry може би е ключът към това.

За BlackBerry това е шанс да замени образа на неуспял смартфон гигант и да пожъне успех в област, в която големите играчи като GM и Tesla вече градят своето „зелено“ бъдеще.

 

Прочетете и това: Chrysler създаде 100 автономни самоуправляващи се минивана с технологията на Waymo