Тази седмица на церемония в Брюксел за Международния ден на жената комисар Карлош Моедаш и заместник-председателят на Европейския парламент Марейд Макгинес обявиха четирите победителки в конкурса за финансираната от „Хоризонт 2020“ Награда на ЕС за жени в областта на иновациите за 2017 г.

Носителите на тазгодишните награди за жени в областта на иновациите са Микела Магас от Хърватска, Петра Вадстрьом от Швеция и Клаудия Гертнер от Германия.

Първата награда носи на победителката Микела Магас 100 000 евро. Тя е основала британската лаборатория за иновации и проектиране Stromatolite, която заедно със студио в Швеция създава ново поколение инкубатори и инструменти в областта на креативните технологии, насочени към иновации.

Втората награда на Петра Вадстрьом е в размер на 50 000 евро. Тя е основала дружеството Solvatten, което произвежда портативен уред за пречистване и подгряване на вода, работещ със слънчева енергия.

И третата награда от 30 000 евро отива за Клаудия Гертнер, която е основала предприятието Microfluidic ChipShop, което произвежда миниатюрни системи (lab-on-a-chip) за по-добра диагностика.

Но тази година бе дадена още една награда - за изгряващ предприемач. Тя се присъжда за високи постижения на жени предприемачи на възраст до 30 години (включително). Носител на тази награда в размер на 20 000 евро е за българката Кристина Цветанова, която е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB.