Американската компания Darkside Scientific стана известна със своята електрoлуминесцентна боя, носеща името LumiLor, като сега за първи път с нея бе покрит автомобил. Боята представлява покритие, което излъчва светлина, когато е необходимо.

 

Инженерите на компанията казват, че на субатомно ниво процесът на електролуминесценция представлява сам по себе си излъчвателна рекомбинация, в резултат на което фосфоресциращите вещества излъчват фотони под въздействието на постоянен електрически ток. Благодарение на това, при подаването на напрежение боята започва да свети в определен цвят, който може предварително да бъде зададен. Тази опция разкрива големи възможности за творчество – автомобилът сега може буквално да стане платно, върху което да се показват всякакви динамични картини.

 

LumiLor може да се нанася практически на всяка една повърхност, в това число пластмаса, стъкловлакно, метал (предварително изолиран и грундиран) и дори дърво. В отсъствието на електричество повърхността, покрита със слой LumiLor ще изглежда съвсем обикновено. Върху електролуминесцентната боя се нанася прозрачен лак, типът и дебелината, на когото се избира в зависимост от условията за експлоатация и предназначение. Въпреки, че нанасянето на аерозолното покритие от LumiLor е сложен процес и изисква използването на професионално бояджийско оборудване, от Darkside Scientific се надяват, че тяхната електрическа боя ще стане истински хит в сферата на автомобилния тунинг.