Бундесратът (Федералният съвет на Германия) е приел резолюция, призоваваща за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. След този момент нататък ще трябва да си закупите автомобил с нулеви емисии, независимо дали е електрически или водороден. Това не е правно обвързано, но Бундесратът иска от Европейската комисия да приложи забраната на територията на Европейския съюз. И тъй като германските разпоредби са склонни да се оформят като политики на ЕС, има шанс това да се случи.

Федералният съвет също така иска от Европейската комисия да преразгледа своите данъчни политики и тяхното въздействие върху "стимулирането на мобилността с нулеви емисии". Това може да включва по-силни данъчни стимули за закупуване на автомобили с нулеви емисии, но може и да включва премахването на данъчните облекчения за дизеловите автомобили в страните от ЕС.

Автомобилните производители вече са притеснени, че по-строгите стандарти за емисиите могат да убият дизеловите двигатели. Според информация на Forbes регистрациите на дизелови двигатели на европейския автомобилен пазар са спаднали рязко в много страни от ЕС през август. Има реален шанс скандалът с Volkswagen да е оказал този ефект върху дизеловите продажби.

Комбинирайте това с големи стимули за автомобили с нулеви емисии и с предложената забрана за двигатели с вътрешно горене, и можете да видите едно друго бъдеще за Европа и нейния автомобилен бранш.

 

Прочетете и това: Mercedes събра погледите с новия електрически Generation EQ джип