Фирмата за рисков капитал Benchmark Capital призна, че е дала един месец време на шефа на Uber и подалия оставка изпълнителен директор Травис Каланик да преосмисли препоръките си, преди да заведе дело, с което да го свали от борда на директорите и да му отнеме правото да назначава трима, съобщи агенция Reuters. Фирмата е инвеститор в противоречивата компания за споделени пътувания.

Benchmark обвинява Каланик, че е скрил от борда редица нарушения, както и че е участвал в схеми, за да запази властта си в Uber, дори след като бе принуден да напусне в края на юни. 

"Знаем, че мнозина се питат защо Benchmark заведе дело срещу Травис миналата седмица. Може би по-добрият въпрос е защо не го направихме по-рано", казаха от Benchmark в писмо до служители на Uber. 

Каланик от своя страна критикува действията на Benchmark и заяви, че работи с борда на директорите, за да намерят нов шеф. 

Разочарован и учуден съм от агресивните действия на Benchmark, които очевидно не са в интерес на Uber и служителите й, от чието име те твърдят, че действат, каза Каланик в становище. 

От Benchmark Capital заявиха, че Каланик все още участва в управлението на Uber, което създавало несигурност и пречело да се открие негов заместник. Според тях, "търсенето" на нов изпълнителен директор е манипулирано, така че кандидатите да се окажат, създавайки "властови вакуум", в който Каланик да се завърне. 

Изображение: Kampala Sun