Компанията Jaguar Land Rover, която е най-големият британски автопроизводител, ще създаде над 100 самоуправляващи се коли, които да бъдат използвани в тестове на автономни и умни технологии в следващите четири години, предава Venture Beat.

Първоначално изпитанията ще се провеждат на новопостроена отсечка с дължина 66 километра в централната част на Англия. Пазарът на автономни превозни средства е бизнес на стойност 1.2 трилиона долара, но според английските транспортни власти за да се развие той, трябва да бъдат преодолени различни пречки като това как се определя вината в случай на катастрофа. За тази цел, правителството ще започне поредица от консултации с оглед промяна на транспортните и застрахователните закони, които да позволят на колите без шофьори да се включат пълноценно в движението към 2020 г.

"Нашата свързана и автоматизирана технология ще позволи да се подобри трафика, да се намалят задръстванията и да се редуцира опасността от инциденти", категоричен е Тони Харпър, ръководител на развойната дейност в Jaguar Land Rover.

Към момента английските закони изискват при тестове на автономни коли в превозното средство да присъства човек, който да е готов да поеме волана във всеки един момент.

Виж още: Япония се готви да изпрати в историята задните и страничните огледала