Компаниите Mercedes-Benz и Daimler Trucks представиха прототип на изцяло електрически тежкотоварен камион, който трябва да бъде използван в и около големите градове. Камионът ще има товароносимост 26 тона и пробег от 200 километра. Двете марки се надяват да започнат серийно производство в началото на 2020 година.

Urban eTruck е базиран на съществуващ триосен камион на Mercedes-Benz, който обикновено се използва за доставки с малък обсег. Но компанията е добавила електрически задвижвана задна ос, която се използва от Mercedes-Benz в хибриднуя автобус Citaro. Електрическият камион на Mercedes-Benz има три литиево-йонни батерии, които са монтирани отдолу, като осигуряват "достатъчно енергия за типична дневна обиколка за доставка на стоки".

Преминаването към електрически превозни средства е само една част от по-голяма революция, която се случва в момента в автомобилния бранш. Mercedes-Benz е само една от компаниите, които разработват електрически товарни превозни средства. Компанията работи и над самоуправляващи се тирове, които ще се движат по магистралите на Европа в бъдеще. През април един малък конвой от самоуправляващи се камиони завърши полуавтономното си пътуване из Европа.

 

Прочетете и това: Mercedes-Benz направи първи реален тест драйв на свой автономен автобус 

Тагове: