CityPilot, автономната автобусна технология на Mercedes-Benz, вече има своя първи реален тест драйв по улиците и магистралите на Холандия. Едно от превозните средства на компанията измина успешно 20-километров маршрут между летището в Амстердам и близкия град Харлем. Този автубус се самонавигира през остри завои, кръстовища и пешеходни зони без необходимост от човешка помощ.

Платформата CityPilot се основава на Highway Pilot версията на Даймлер - автономна технология за камиони. Тя е пригодена да се справя със специфичните нужди на градските автобуси. Футуристичният автобус има GPS, радар и дузина камери, с които може да разпознава светофари, пешеходци и други препятствия. Самото превозно средство има максимална скорост 70 км/ч. С всички тези данни, взети заедно, автобусът може да се позиционира на сантиметри от автобусни спирки или по-високи платформи.

Въпреки че регламентът все още изисква присъствие на човек зад волана в случай на извънредна ситуация, интелигентните системи могат да осигурят напълно самостоятелно управление. И за разлика от други автономни превозни средства автобусът е действително свързан към мрежата на града, така че той може да си комуникира директно със светофари и други елементи от градската инфраструктура. Системата от камери може да сканира пътя за дупки, така че автобусите могат да ги избягват и да споделят данните обратно към градските центрове.

Вижте и интересното видео:

 

 

Източник: Engadget

Прочетете и това: Garia Golf Cart е футуристичната голф количка на Mercedes-Benz

Тагове: