Серията Moto Z Force на Motorola е известна с т.нар. ShatterShield дисплей, който не се чупи от удари. Панелът не е направен от стъкло, а от пластмасов полимер. Минус има само по отношение на драскотините - не се чупи, но не е прекалено трудно да бъде издраскан. 

Motorola обаче продължава работата по новата технология, пише PhoneArena. Изданието се позовава на патент на Motorola за технология, наречена "умно стъкло". Тя ще позволи на дисплея да се "самолекува" при надраскване.

Изобретението включва наподобяващ стъкло полимер, който "помни" формата си и може да се "мести", за да се възстанови. Интересното е, че софтуерът на телефона ще може да засече кога дисплеят е счупен и ще му "нареди" да започне процеса на самолечение. 

Ако потребителят отговори положително на запитването за самолечение, той трябва да остави телефона настрани и да не го ползва въобще за определено време. След това хардуерът ще започне да нагрява "умния дисплей", който ще размести молекулите си в опит да възстанови оригиналнаа си форма. От Motorola признават, че процесът по "самолечение" не е перфектен и ще може да възстанови само част от уврежданията.

Тагове: