Автомобилният гигант Ford поднесе голяма изненада, обявявайки напълно неочаквано инвестиция в размер на 1 милиард долара в абсолютно неизвестна компания, която се занимава с автономни коли.

Базираната в Питсбърг, щата Пенсилвания, Argo AI практически вече е собственост на Ford, при това без никой да знае нищо за нея. Младата компания ще продължи да работи като подразделение на гиганта и ще се съсредоточи върху разработката на софтуер за автономните коли на Ford, които се очакват през 2021 г. Освен това Ford планира да ползва технологията на Argo AI, давайки я по лиценз на други производители.

Въпреки че размерите на сделката са изненадващи, тя има своята логика, имайки предвид, че конкурентът GM плати точно толкова за младата компания Cruise през миналата година.

Автономната технология за шофиране се развива с бързи темпове и автопроизводителите трябва да направят няколко големи крачки, ако не искат да останат назад, след като автономните коли станат още по-сериозна част от транспортния бизнес до няколко години, пише Engadget. Ford просто няма време, което да губи в разработването на собствена AI платформа от нищото, докато Argo пък се нуждае от външна помощ, за да приложи технологията си в крайни продукти.

Самата Argo AI е основана от бивши инженери на Google и Uber.

Виж още: Quant 48Volt може да стане най-бързата кола с алтернативно гориво