В навечерието на старта на CES 2016 главният изпълнителен директор на Nvidia Джен-Сун Хуанг представи суперкомпютър за самоуправляващи се автомобили, наречен Drive PX2. Nvidia твърди, че неговата процесорна мощ е колкото на 150 MacBook Pro компютъра. Drive PX2 разполага с 12 ядра, които комбинирано осигуряват осем терафлопа изчислителна мощ и се поддържа дълбоко обучение с 24 тера операции в секунда. Този суперкомпютър е с водно охлаждане, което е нормално, имайки предвид колко мощен е той.

Nvidia вярва, че един добре проектиран самостоятелно управляващ се автомобил трябва да има много процесорна мощ, така че да може да се справя с всички датчици, контроли, но той трябва и да се учи, за да бъде напълно автономен (вместо, да речем, да бъде зависим от свързаност към облака). Джен-Сун Хуанг смята, че "самостоятелно управляващите се коли са предизвикателство" и Nvidia знае как да се справи с него. Според Nvidia Drive PX2 може да "обработи входящ сигнал от 12 видеокамери, плюс LIDAR, радар и ултразвукови сензори".

Volvo е първият партньор на Nvidia, който ще използва Drive PX2 в някои самостоятелно управляващи се превозни средства.

Nvidia е създала референтна платформа, наречена Nvidia Drivenet, която  вече е тествана на самостоятелно шофиращи се коли. Тя има девет начални слоя, така че да може да се обучава и да "възприема нещата от света". Хуанг казва, че са били нужни само няколко месеца, за да може мрежата да разпознава обекти в реално време. В една впечатляваща демонстрация Nvidia показа как Nvidia Drivenet е била в състояние да открива коли дори в много заснежени условия.

Nvidia също така работи и с немския автомобилен производител Audi, за да тества своите системи до точката, в която Nvidia Drivenet е вече в състояние да прочита германски пътни знаци "по-добре, отколкото може човек". Daimler, BMW и Ford също използват Nvidia Drivenet за развитие на техните самостоятелно шофиращи се коли.

 

 

Прочетете още: BMW ще представи система за контрол с жестове