Община Шумен обяви, че през следващите шест месеца ще дигитализира процесите на регулация и дейностите по управление на устройството на територията на общината. Това ще стане възможно с въвеждане на интегрирана географска информационна система Тобел от българската геоинформационна компания Мапекс.

Общината ще въведе цялостно решение за цифровизация на регулацията на града, за да може по-ефективно да генерира своите официални удостоверителни документи като скици, справки, отчети, баланси и други административни документи. 

Очаква се проектът да бъде реализиран на няколко етапа. Първоначално ще бъде въведена ГИС система, а след това ще бъдат дигитализирани и интегрирани в информационната система съществуващите регулационни данни в общината. В допълнение към това значително ще се съкратят и сроковете за обслужване на граждани и фирми. Ще се увеличи и административният потенциал, като се автоматизират процесите по издаване на документи, а общината ще може да предложи повече и по-качествени електронни услуги на гражданите и на бизнеса.

„Важен елемент от подобряване на живота в общината са по-бързите, прозрачни и качествени услуги, които общинската администрация предлага. Чрез тяхното подобряване, ние целим да ускорим икономическия и инвестиционен процес в града ни и така да стимулираме неговото икономическо развитие“, каза кметът на Шумен Любомир Христов.

„Много български градове, в това число и Шумен, инвестират в технологии за дигитално управление на своите процеси и активи, а това е първа стъпка от реализирането на един „умен град”, коментира изпълнителният директор на Мапекс Александър Лазаров.

Фирмата Мапекс беше избрана след обявяване на обществена поръчка за оцифряване и инсталиране на софтуер за нуждите на общината, обявена през месец май и след провеждане на търг за избор на изпълнител. Мапекс беше единственият участник в процедурата по търга, а стойността на поръчката е 69 000 лева без ДДС. Договорът, който беше подписан между Община Шумен и фирмата, е в сила от 22 юни, 2017 г. Проектът ще бъде реализиран в рамките на шест месеца, пише DarikNews.

Изображение: TheDigitalRailway