На 89-годишна възраст почина Сър Роджър Мур - един от класическите "Джеймс Бонд" актьори, предава ВВС. Рак е покосил ветеранa в Швейцария. Погребението на актьора ще се състои в Монако на частна церемония.

Той е известен най-вече с ролята на Джеймс Бонд в седем от филмите за британския агент - дори повече от легендата Шон Конъри, и се "пенсионира" като агент 007 през 1985 г. Роджър Мур е първият актьор, играл Джеймс Бонд, който получава Орден на Британската империя и титлата Командор през март 1999.

Роджър Джордж Мур е роден на 14 октомври 1927 г. в Стокуел, Южен Лондон в семейство на полицай. Започва актьорската си кариера като статист. По същото време учи в Кралската академия за драматични изкуства и участва в различни пиеси в Уест Енд. След уволнението от армията работи в театъра, радиото и телевизията. Женил се е 4 пъти и има 3 деца и 4 внучета.

Роджър Мур е носител на награди „Сатурн“, „Златен глобус“ и „Златна камера“. През 2007 г. той получава звезда на Холивудската алея на славата.

Тагове:
Още от Play