Дните на надраскани и счупени смартфон дисплеи може би са към края си. Учените от калифорнийския университет "Ривърсайд" са създали "разтеглящ се" екран, който може да се поправя сам. В основата му е нов полимер, който има способността да се самолекува, запълвайки всички драскотини по повърхността си.

Материалът може да се разтегли до 50 пъти над оригиналния си размер, което означава, че драскотините винаги ще бъдат запълвани. Освен акo нямате навика да чупите дисплея си на всеки 48 часа. Когато е напълно счупен, полимерът се "зашива" обратно за по-малко от 24 часа. Период на лечение, по-бърз от този на зарастване на рани по кожата на човек, но на практика симулира подобен принцип. 

Това не е първият подобен материал. Някои телефони вече използват такъв тип технология в панелите си като LG G Flex. Калифорнийският екип, оглавен от учения Чао Уанг, обаче е първият, който иска да я използва за сензорни екрани. Поради тази причина в момента протича тестването на регенериращите свойства на полимера при провеждане на постоянен поток електричество през него. Той вече се е представил по-добре при тестове в по-влажна среда, където повечето самолекуващи се полимери не се справят добре. 

В момента екипът работи и по създаването на самолекуващи се литиево-йонни батерии, които да имат по-голям капацитет. Учените предричат, че материалът им, създаден от разтеглив полимер и йонна сол, ще започне да се използва в създаването на смартфон екрани и батерии през близките три години. До тогава учените се надяват да подобрят свойствата му и да проверят капацитета му за самолечение в екстремни ситуации.