Стартиращата компания SeaBubbles иска да направи революция във водния транспорт с флота от лъскави лодки с подводни криле, които да кръстосват реките в градовете ни. Мислете за тях като футуристични водни таксита.

Ален Тъболт и Андрес Брингдал, моряк и сърфист съответно, стартират компанията преди седем месеца и вече са събрали над 500 000 щатски долара, като тяхната цел е да съберат един милион.

Лодките на SeaBubbles са електрически задвижвани. Те ще бъдат изработени от фибростъкло и пяна с висока плътност. Фолиото, което ще се намира върху корпусите, ще намалява количеството челно съпротивление, което ще позволява на лодките да се движат по-бързо от 48 км/ч.

Те ще могат да превозват до петима пътници и шофьор. Но Тъболт и Брингдал искат да добавят самоуправляващ се софтуер. Специално проектирани докове ще служат като станции за зареждане. Плавателните съдове ще могат да се наемат чрез смартфон приложение, подобно на Uber.

Но SeaBubbles е изправена пред огромни финансови и регулаторни предизвикателства. Компанията трябва да изгради работещ прототип, да намери инвеститори, да убеди градските власти да й позволи да работи, както и да създадат мобилното приложение за пътниците. SeaBubbles ще трябва да създаде цяла транспортна мрежа от нулата.

Основателите признават, че може да се наложи да започнат с малки флоти, продавани на островни курорти или предназначени за корпоративна употреба - преди те да могат да реализират мечтата си за SeaBubbles в градовете.

 

Прочетете и това: Maserati работи над ново поколение електрически автомобил, който ще видим през 2020 г.

Тагове: