Луксозната телефонна марка Vertu, основана от Nokia преди 19 години, е в процес на ликвидация, съобщава The Financial Times. Компанията има дългове от около 138 милиона паунда и в нея работят около 200 души, които ще загубят работните си места след ликвидацията. Новината идва като изненада, имайки предвид, че Vertu наскоро подписа сделка с китайския гигант TCL.

През 2012 година Vertu беше продадена на EQT VI, а през 2015 г. бизнесът беше купен от Godin Holdings. По-рано тази година Мурат Хакан Узан закупи производителя на луксозни телефони за 50 милиона паунда, като обеща да й помогне да достигне своя "пълен потенциал", но това очевидно не се случи.

Източници на The Financial Times, близки до бизнесмена, казват, че той възнамерява да запази марката, технологии на Vertu и лицензите и ще се стреми да "възстанови" производителя на луксозни телефони. Но това може да не включва възстановяване на работните места на хората в британския завод на компанията.

Това не е първият премиум производител на телефони, който се бори да оцелее в света на мобилните устройства, особено в последните няколко месеца. Компанията Sirin също спря производството на луксозни устройства. Днес мобилният свят е доминиран от Apple, Samsung и BBK (собственика на Oppo, Vivo и OnePlus).

Тагове: