Три големи американски щата сформираха Американски съюз за климата в отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Съединените щати да се откажат от Парижкото споразумение.

Решението на Доналд Тръмп да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата със сигурност е разочаровало мнозина и сега губернаторите на щатите Ню Йорк, Калифорния и Вашингтон са готови да вземат нещата в свои ръце, за да намалят парниковите емисии и да изпълнят поне част от ангажиментите по международната договореност.

Те заявиха, че независимо от него ще продължат да преследват поетите от страната ангажименти.

"Решени сме да постигнем целта за намаляване с от 28 до 26 процента на емисиите на парникови газове спрямо нивата от 2005 г.", се каза в изявление на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо.

Технологичните лидери като Google, Apple и Facebook, индустриалния гигант General Electric и дори производителят на автомобили General Motors също не подкрепят оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което обаче вече оказа ефект върху световната икономика.

Самият Тръмп обяви, че САЩ може отново да се присъединят към Парижкото споразумение след известен период на предоговаряне на условията.