2015 година е пред нас, а изглежда, че Uber имат големи цели за присъствието си в Европа. По време на конференцията DLD15 в Мюнхен главният изпълнителен директор на компанията, Травис Каланик, изрази ангажимента на Uber за създаване на нови партньорства с градовете в Европа (включително и София), за да се гарантира безпроблемната работа на компанията в тях.

"Това е само началото", каза Калник. „Тази година при едно по-тясно сътрудничество с европейските градове ще можем да изкараме 400 000 коли извън пътя, да разширим UberPOOL (споделените пътувания) и да намалим вредните емисии от парникови газове. Ще създадем и 50 000 нови работни места на целия континент.“

Uber ще работи с правителствата върху новите правила, за да се гарантира обществената сигурност и конкуренция спрямо другите методи на обществен транспорт. През 2014 г. бяха приети 22 различни юрисдикции в САЩ, регламентиращи споделените пътувания. Миналата седмица в Колката, Индия, също бе прието прогресивно законодателство, а в момента се разглеждат подобни и в Холандия, Брюксел и Хелзинки.

Uber работи усилено, за да изгради нови партньорства с европейските градове, които поставят същите тези принципи на първо място: безопасност за шофьорите и пътниците. Компанията също така се ангажира да разработи нови технологични инструменти, които да подобрят безопасността. Ще се увеличи броят на градовете и държавите, в които се правят проверки на досиетата на водачите. Ще се подобри и комуникацията с местната власт и правоохранителните органи.

 

dd

 

Градовете от своя страна трябва да премахнат ограниченията за броя на транспортните работни места и да рационализират процеса на лицензиране. Това е от решаващо значение не само за професионалните шофьори, но и за тези, които искат да управляват UBER автомобил само по няколко часа на ден, по своя собствена схема за допълване на доходите си. Това е полезно за тези, които търсят по-голяма гъвкавост.

Uber иска да си сътрудничи тясно с данъчните власти, за да засили спазването на правилата спрямо другите транспортни доставчици, както и за данъчните приходи за градове в Европа. Също така Uber ще споделя данни с градовете партньори, за да им помогне да намалят задръстванията и вредните емисии на парникови газове и да разширят обществения транспорт.

„Ние сме уверени, че тази комбинация от обмяна на данни, създаване на работни места и намаляване на използването на лични автомобили представлява важна възможност за партньорство с европейските градове. Очакваме с нетърпение да работим заедно през следващите месеци“, допълни Каланик.

 

Прочетете още: Uber ще използва биометрични скенери за подобряване на сигурността