Транспортните власти в Лондон, Transport for London (TfL), обявиха, че няма да подновят лиценза на Uber, който дава право на компанията да оперира в Лондон. Настоящият лиценз изтича в края на този месец. От TfL твърдят, че "в подхода и поведението на Uber се демонстрира липса на корпоративна отговорност във връзка с редица въпроси, които имат потенциални последици за безопасността и сигурността в страната". Uber работи в Лондон от пет години.

Uber е обвинявана в блокиране на проверки и използване на нейния Greyball софтуер за блокиране на достъпа на регулаторните органи до приложението Uber. Съобщава се, че Uber използва Greyball, за да показва фалшива карта с автомобили на компанията, което да заблуждава регулаторните органи.

Uber разполага с 21 дни, за да обжалва решението, но тя ще продължи да работи в Лондон, докато не завърши цялото дело. "Над 3.5 милиона лондончани използват приложението ни, както и повече от 40 000 лицензирани водачи разчитат на Uber, за да си изкарват прехраната. Те ще бъдат шокирани от това решение", казва Том Елвидж, генерален мениджър на Uber в Лондон. "Ако това решение остане окончателно, това ще остави повече от 40 000 лицензирани водачи без работа и ще лиши лондончани от удобен и достъпен начин за транспорт."

Кметът на Лондон Садик Хан напълно подкрепя решението на TfL. "Всички компании в Лондон трябва да играят по правилата и да се придържат към високите стандарти, които очакваме - особено когато става въпрос за безопасността на клиентите", казва Хан. "Осигуряването на иновативни услуги не трябва да бъде за сметка на безопасността и сигурността на клиентите."

Тагове: