Преди пет години YouTube отвори своята партньорска програма за всички. Това означаваше, че някой може да се регистрира в услугата, да започне да качва видеоклипове и веднага да започне да печели пари. Този модел помогна на YouTube да се превърне в най-голямата платформа за видео споделяне в интернет, но в идилията имаше някои проблеми. Хората започнаха да създават профили, в които качват съдържание, собственост на други потребители - понякога на големите звукозаписни компании или филмови студиа, друг път на други популярни творци в YouTube. От което съответно печелеха пари по нечестен начин.

В усилията си за борба с тези хора YouTube обяви нова промяна в своята партньорска програма. Отсега нататък създателите на съдържание няма да могат да трупат приходи, докато не достигнат бройката от 10 000 гледания за целия експлоатационен живот на техния канал. От YouTube смятат, че този праг ще им даде шанс да съберат достатъчно информация за каналите, които злоупотребяват. Но и няма да е толкова висок, че да попречи на новите независими творци да печелят пари легално.

Само времето ще покаже как новите създатели на съдържание ще отговорят на тези нови ограничения.

Update 08.04.2017: Грешно бяхме посочили, че монетизацията важи за брой последователи, а не брой гледания. Информацията е коригирана.