Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
31.октомври.2010
  1. 1
  2. 2

AMD Radeon HD 6850

7
Автор: Драгомир Дончев, Прочетено: 15524 пъти

Ексклузивно за младшия член на новата графична генерация

Пределно добре знам как ще започнат повечето ми колеги статиите си относно новата генерация AMD карти. То ще са едни сухи факти, разяснения надълго и нашироко относно промените по микроархитектурата на графичния процесор, повишената производителност при теселация, по-добро качество на картината благодарение на обновения алгоритъм за текстурна филтрация и наличието на функции като морфологичен антиалайзинг (morphological anti-aliasing), едновременна поддръжка на няколко монитора Eyefinity и стандарти като DisplayPort 1.2 и HDMI 1.4a.
Накратко: скуууука. Пълна!

Стига бе, хора, вземете се в ръце. Говорим си за нова видеокарта. Всъщност ДВЕ нови видеокарти, да му се не види. Има ли нещо по-вълнуващо от парче нов хардуер за тестване? Има ли нещо по-предизвикателно, интригуващо и занимателно от изследване на новото, неизвестното, мистериозното. Такива възможности мога да сравня само с получаването на изненадващ подарък (в случая Radeon HD 6850), разопаковането на който винаги носи приятно гъделичкащо напрежение, породено от въпроса: „Ох какво ли е?”, и леката, но неизбежна еуфория, докато нетърпеливите ти пръсти разкъсват пластовете шарена хартия. Така де – дали ще му кажеш „разопаковане” или тест...

И така – Bart!
Ама не Simpson (credits: колегата Hilbert Hagedoorn, Guru3D.com), a новият графичен процесор със същото име. Какво са ни подготвили AMD този път – малко повече от година след анонса на революционната HD 5800 генерация. След високия скок от DirectX 10 към модерния 11 вече, както се казва, е време в компанията да се отпуснат спокойно назад в меките си корпоративни кресла, да си сипят два пръста нещо силно, да запалят скъпа пура и да се наслаждават на заслужения си успех.
Защото в този кръг от вечното състезанието техният автомобил излезе пръв, обра овациите и доминира на пазара в момента. Червените дракони имат всички основания да са доволни и точно затова предприемат следващия си съвсем логичен и спокоен ход: след бурната революция идва време за умереност и... еволюция, разбира се.

Именно това представлява и „новото старо” шесто поколение графични адаптери с марката Radeon: еволюционна доработка на шампионите HD 5800. Задачата на тази нова серия модели е проста – те нямат за цел да изместят все още сравнително пресните и доволно актуални HD 5850 и HD 5870, напротив. Целта на HD 6800 картите е да запълнят празнините, да уплътнят пазара и да затвърдят превъзходството на AMD, насищайки плътно всички възможни ценови ниши, така че конкурентът им чисто и просто да няма къде да се „вклини”, предлагайки изненадващо някой модел с по-изгодно съотношение „цена/производителност”.И след като изяснихме накратко „кои точно са Radeon HD 6800 и за какво се борят”, няколко думи по същество.
Най-съществената разлика между „новаците” и техните „предшественици” (слагам и двете думи в кавички, защото са натоварени с много условности – нито 6800 картите са точно „новаци”, нито пък за 5800 моделите може да се говори като за „предшественици”), та най-ключовото различие е свързано с факта, че ядрата и на двете „Шестици” налични в момента (като част от първата вълна продукти от следваща генерация), са „олекнали” спрямо издание N:5 с точно 480 стрийм процесора. За останалите разлики можете да разгледате приложената таблица:

Данни

AMD Radeon HD 6850

AMD Radeon HD 5850

Потокови процесори

960

1440

Текстурници

48

72

ROP блокове

32

32

Честота на ядрото

775 MHz

725 MHz

Честота на паметта

1000 MHz (ефективна 4000 MHz) GDDR5

1000 MHz (ефективна 4000 MHz) GDDR5

Шина

256 бита

256 бита

Количество памет

1 GB

1 GB

TDP в натоварен режим

127 W

151 W

Брой транзистори

1.7 милиарда

2.15 милиарда

Производствен процес

40 нм

40 нм

Ориентировъчна цена

$179

$229


Другите неща, които се набиват в очи, естествено са по-малкият брой транзистори, изграждащи графичния чип (пряко следствие от опростената микроархитектура), респективно логичното намаление на общата енергийна консумация, а оттам и на генерираната работна топлина (по-хладни и по-тихи карти), а не на последно място и повишените тактови честоти на ядрата (явно целящо да компенсира загубата в производителност от орязването на оригиналния Cypress). 

След всичко това можем единствено да въздъхнем облекчено, че всички притежатели на HD5800 карти не са се прекарали, залагайки преди година на червено. Спете спокойно, момчета! Новите 6800 не са заплаха за притежаваните от вас графични ферарита. Те са по-скоро ориентирани към мейнстрийм пазара и замисълът им е да изкушат онези, които все още се колебаят или тепърва възнамеряват да се метнат на вече сериозно набралия скорост DirectX 11 влак.

  1. Следваща стр. >>>

Страници

  1. 1
  2. 2

>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност