Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
24.септември.2014
  1. 1
  2. 2

Prestigio MultiPhone 5505 Duo: стил, метал и оптимизация

1
Автор: Виктор Джамбов , Прочетено: 12433 пъти

Да избереш добър смартфон с две SIM карти на добра цена не е лесно начинание. Съвсем естествено едно от имената, към които можете да обърнете вниманието си, е Prestigio. Компанията вече има сериозно портфолио от телефони, които да отговорят на желанията на клиентите. Винаги съм смятал, че няма лош телефон, а по-скоро недобре избран такъв или нереалистични очаквания към модела. Само допреди година разликата в телефон от 300 лв. и този от 800 беше огромна. С развиването на технологията стандартният потребител започва да има все повече поводи за радост. Апаратите среден-нисък клас стават все по-добри и освен ако не търсите нещо наистина бляскаво, съвсем спокойно можете да им се доверите. Не, не искам да ме разбирате погрешно – има защо някои модели да струват два или три пъти повече – разликите не липсват, но всеки потребител има нужда от различни неща, а Prestigio 5505 Duo ще допадне на тези от вас, които търсят приятен дизайн, функционалността на две SIM карти и бързата работа на апарата. Ето какво мога да споделя за Prestigio MultiPhone 5505 DUO, научено от времето, прекарано с него.

Първата изненада е...

дизайнът. Тъй като често по-добрият хардуер срещу минимална цена означава пестене от дизайна, не очаквах точно такъв апарат. Телефонът има много приятен облик – изчистена плочка, която не е изработена само от пластмаса. Основната част е метална, което придава приятно чувство в ръката. Въпреки че нямаме нищо против пластмасата, ако е изработена качествено, усещането за метал в апарат от този клас е сред приятните изненади. 

Почти целият преден панел е покрит от Gorilla Glass 3 стъкло, което повишава издръжливостта срещу надраскване и трябва да ви направи по-спокойни при употреба – не всяко изпускане или случаен досег до метален предмет ще остави непоправими следи.

Под дисплея са капацитивните бутони – меню, Home и стъпка назад. Централният Home бутон свети в червено, когато телефонът се зарежда, а когато този процес е приключил – светва в зелено. Ако имате ново уведомление или пропуснато обаждане, започва да мига. Въпреки че невинаги ще го забележите, със сигурност тази индикация е добре дошла, винаги съм изпитвал смесени чувства към липсата на сигналните светлини у някои смартфони.

 

 

Над дисплея е предната 2-мегапикселова камера и сензорите за близост и светлина. В долната част на апарата е micro USB конекторът за зареждане и прехвърляне на информация, а в горния край – 3.5-милиметровият жак. На левия профил са бутоните за контрол на звука, които можеше да бъдат разположени една идея по-ниско, за да са по-удобни при работа с една ръка, а отдясно е този за изключване на апарата.

Това ни отвежда до задния панел – на него откриваме 13-мегапикселовата основна камера, придружена от LED светкавица. Под нея се намира и логото на компанията – елемент, на който можете или да не обърнете сериозно внимание, или да решите, че нарушава изчистения дизайн. Тъй като външният вид е субективно понятие, оставям вие да решите за себе си. За мен със сигурност не беше проблем, тъй като логото не е вградено в самия панел (релефно), а е поставено върху него.

В долния край е решетката, зад която се крие говорителят. Със сигурност е способен да достави високи нива на звука, но увеличен до края, започва да се долавя разваляне на качеството. Въпреки това може да сте сигурни, че ще чуете звъненето на телефона дори в по-шумна среда, но ако искате да се наслаждавате на мултимедийно съдържание с по-високо качество, използвайте слушалките.

 

 

Като цяло мога да дам висока оценка за дизайна, особено когато имаме предвид цената на устройството. Металът все още отсъства в много по-скъпи модели, а тук той е в изобилие. Хареса ми правоъгълната форма с прави ъгли, която не се нарушава от излишни извивки или странни дизайнерски решения. В момента апаратът се предлага в син цвят, въпреки че страните, които леко обхващат предния панел, на определена светлина се доближават до лилаво. Между предния панел и рамката има елемент, който наподобява говорител, но за съжаление това не е така. Предполагам, че тогава бихме искали твърде много от този апарат. Единственият проблем е, че може лесно да бъде зацапан.

 

Продължаваме с дисплея

Тъй като често споменавах дисплея, време е да кажа и най-съществено за него – размери и резолюция. Ако само преди година 5-инчовият дисплей можеше да се определи като твърде голям, сега това е повече от стандартен размер. Prestigio Multiphone 5505 DUO е оборудван именно с такъв. Благодарение на изчистения дизайн, лекото му тегло (150 г) и тънкия му профил (8 мм), размерите не са твърде големи, за да бъде неудобен за ползване с една ръка. Разбира се, няма да успеете лесно да достигнете с палеца си до падащото меню с уведомления, но със сигурност бих предпочел това пред по-малък екран.

Има причини дисплеите да стават все по-големи – удобството при работа. Може и да ви изглеждат като нещо огромно, особено ако се прехвърляте от обикновен телефон (тип слушалка) или от 4-инчов смартфон (както съм аз), но странното чувство продължава за кратък период, а удобството – докато имате телефона. Затова моят съвет е – опитайте се да се абстрахирате от първата среща с по-големия дисплей и ще откриете удобството. Но да се върнем на смартфона на Prestigio.

 

 

Резолюцията е HD (1280х720 пиксела), което е достатъчно за пикселна гъстота от 294 точки на инч. Въпреки че е далеч от постиженията на флагманите, няма да забележите текст с назъбени краища. Панелът е IPS, който е пословичен с точно пресъздадените цветове, но най-вече с широкия зрителен ъгъл. На слънчева светлина цветовете губят от своя блясък, но текстът и цялостната картина остават достатъчно видими. Вече споменах за Gorilla Glass 3 покритието, но ако трябва да отправя критика, тя е за липсата на олеофобно покритие. Пригответе се за по-често забърсване на предния панел, тъй като отпечатъците не са нещо необичайно.

Хардуер, камера и софтуер - на страница втора.

  1. Следваща стр. >>>

Страници

  1. 1
  2. 2

>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание HiComm
188 брой - януари/февруари, 2017 188 брой - януари/февруари, 2017

Корица


Съдържание


Купи
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност