Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
17.юли.2013

Археолози откриха най-стария в света календар

Автор: Анна Маринова, Прочетено: 2082 пъти

Археолози откриха в Шотландия най-древния в света календар. Към момента от него са останали само дупки в земята, в които по-рано са били вкопани 12 дървени стълба. Те отразявали фазите на Луната и се използвали за определяне на месеците в лунния календар. Редицата от дупки е ориентирана спрямо точката на изгрева на Слънцето в деня на зимното слънцестоене.

Възрастта на съоръжението е около 10 000 години, смятат изследователите. С това календарът надминава с няколко хиляди години възрастта на друг древен календар, намерен в Месопотамия и до този момент смятан за най-стария в света.

Част от необичайните отвори били забелязани още през 2004 г. Проведеният по-късно анализ доказал, че в тях са били поставяни дървени стълбове. Първоначално календарът бил открит от въздуха по време на заснемането на поредица от аероснимки, извършвано от Кралската комисия за древността и историческите паметници на Шотландия, коментират учените.


Тагове: календар


>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?Resident Evil 7: не сте добре дошли в дома на това семейство The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност