Изтеглете и пробвайте безплатно новото приложение на HiComm за Google Chrome.

close
30.декември.2016

Учени създадоха програмируем материал

3
Автор: Александър Тошев, Прочетено: 1028 пъти

Авторите на интересното откритие казват, че са намерили начин да създадат програмируеми предмети на копринена основа, които могат да изпълняват химични, физични и биологични функции. Например те могат да променят цвета си при достигане на някаква критична точка, било то температура или среща с твърди тела. С други думи – могат да правят всичко онова, за което инженерите мечтаят от доста време.

 

Учените, разработили материала, са от университета Тафтс, като за целта са използвали фибрин на коприната – протеина, който прави коприната толкова здрава. За да бъде материалът триизмерен, е използван воден метод. Първоначално се събира сух протеин, след това от него правят гел, а от последния се изготвят форми, които после се втвърдяват. Финално на зададената форма се придават желаните функции.

В рамките на своите изследвания инженерите са създали хирургически щифт, който променя цвета си, когато се допре до нещо, функционални винтове с вградени златни наночастици, които може да се загряват по желание в отговор на инфрачервено излъчване и биологично съвместими форми, които може да изпускат лекарства и други вещества в определен период от време.
>> <<


« Назад

Коментари по темата
Коментирай анонимно или с други платформи

Най-четено през седмицата
архивСписание SmartApps
62 брой - декември, 2016 г. 62 брой - декември, 2016 г. Изтегли
Цялото съдържание »
Акценти архивВидео ревю
Абонамент за новини Add to Google АрхивАнкета

Използвате ли Snapchat?The Last Guardian: една необикновена история Монитор LG 29UM58: по-широк поглед (ревю) Видео: iRobot Roomba 886 е терминатор за прахоляка вкъщи Samsung UE75KS8002: лукс от пръв поглед Кофеинови хищници нападат Saeco Incanto в джунглата на HiComm Данни във ваше владение с последната ни седмична награда Samsung UE43KU6672: златната среда Prestigio MultiPad Visconte V: разумна функционалност LG 34UC98: новият геймърски хоризонт