Android е безспорен лидер в света на смартфоните. Това е неоспорим факт, който получи последно доказателство след данните на Strategy Analytics за последното тримесечие. Мобилната операционна система на Google достига своята най-връхна точка – 85% от всички доставени 295.2 млн. смартфони през второто тримесечие на 2014 г. За да се постигне този безапелационен резултат, останалите мобилни операционни системи са претърпели спад в пазарния си дял.

Лошото за Google e, че много хубаво не е на хубаво, тъй като от Reutres съобщават, че Android може би ще бъде подложена на разследване, заради доминиращата си позиция. Това може да стане факт, ако се окаже, че пазареният дял на опреационната система в Европа е над 80%, а това към този момент не е така. Според Strategy Analytics процентите са 73.

 

 

Както вече писахме, Samsung остава лидер, въпреки че пазарният дял на корейците е спаднал до 25.1%. Apple е увеличила доставките на смартфоните си, но, подобно на Samsung, бележи спад в пазарния си дял. Тези спадове са за сметка най-вече на китайските производители. Xiaomi отбелязва завиден скок от почти 4% пазарен дял. Подобно разместване е очаквано, тъй като продажбите на смартфони, въпреки че все още показват растеж, процесът вече е по-бавен и спокоен, отколкото беше в предишните години. През второто тримесечие на 2013 скокът на годишна база беше 49%, а сега е скромните 27. Основната причина е забавянето в пазарите на Европа и САЩ, което не може да се компенсира от развиващите се страни.

 

 

Към момента единствените по-сериозни опасности пред Android са предстоящия iPhone 6, но само ако бъде представен модел с по-голям дисплей, и евтините телефони с операционна система Firefox. Въпреки това не виждаме как някоя друга операционна система може да наклони везните. А вие?

Тагове: