Годината е 2015, а IFA е към своя край. И тъй като хората в своята природа сме предразположени към носталгични спомени, често (но не прекалено) обичам да се връщам години назад. Първо към 2000 година, когато за първи път притежавах мобилен телефон. Беше Siemens и се отличаваше с... това, че можех да говоря от него, да пращам текстови съобщения и да убивам време с някоя то семплите игри. След това дойде времето на Nokia и дежурната 3310, Snake, Space Impact и композирането на мелодии чрез натискане на бутони. Сигурен съм, че много от вас са изживявали същото вълнение, същата романтика. През 2009 година бях горд собственик на първия си смартфон със сензорен дисплей. Радостта беше неописуема – това, че държах в ръцете си и използвах телефон като HTC Touch Pro 2, беше едно от най-невероятните чувства. Убедих се – технологиите имат притегателна сила, чар и една особена магия, която или те пленява, или просто не си напълно сигурен точно какво кара някои хора да откачат по нея. През него могат също да се провеждат разговори, нали? Да, но не само!

Разбира се, не само смартфоните са „технология“. Не, те са просто сред първите асоциации, за които се сещаме през последните години, тъй като популярността им е феноменална. Не по-назад остават, когато говорим за потребителски продукти, персоналните компютри, лаптопи, таблети, умни аксесоари и всичко между тях. Днес цялото знание на света се намира в джоба ни и независимо къде се намираме, имаме достъп до него и това е страхотно. Технологиите не ни правят зомбита, те ни дават това, от което имаме нужда (информационно), дават ни свободата да сме в движение, но и да сме свързани. И това се подобрява с всяка година. И тази го доказа отново...

 

 

Може би в последните години големите технологични събития не избухват с революционни новости, както преди, но това не е напълно така. В момента голяма част от революциите са „под капака“ и остават невидими за потребителя. С бурното навлизане на смартфоните стана ясно, че шансът да видим странни мобилни телефони намалява с всяка година, но отличителните белези не са само в дизайна на джаджите. Интересно е да видим модели с две предни камери, модели на ръба на таблета и още много подобни. Тъй като на мен се падна удоволствието да ви разкажа за наситеното участие на Lenovo на IFA 2015, ще ви поговоря именно за подобни смартфони, но не само. За някои модели ще включа и мнението на колегата Илия Темелков, който имаше щастието да е сред първите, разгледали (и снимали) новите джаджи на китайския производител малко след премиерата им – на място в Берлин.

А какво се случи с носталгията? Тя за пореден път ми доказа, че щастието да живееш на ръба между две хилядолетия е огромно – от обикновените слушалки и стария настолен компютър с Duke Nukem 3D, до джаджите, за които ще научите най-интересното в следващите редове.

 

Vibe S1

Започвам с един от най-интересните телефони на IFA 2015, който вероятно ще се превърне в хит сред почитателите на селфи снимките, които стават все повече. Най-отличителните му черти са двете камери, разположени над предния дисплей, и приятно извитият гръб от стъкло.

 

 

Основната предна камера е 8 MP, а помощната – 2 MP. Работата на втората не е никак малка – тя анализира изображението в дълбочина, имитирайки човешкото бинокулярно зрение. Двата сензора работят в синхрон, а резултатът от това са по-интересни снимки с повече възможности за персонализация и креативни корекции. В проведените тестове на място селфи снимките наистина са се отличили с качеството си.

След като направите селфито и с двете камери, можете да избирате измежду множество опции за модифициране и редактиране. Функцията за замъгляване позволява да изместите фокуса във всяка част от селфито, в която пожелаете (с до 3 фокусни плана), а „боке“ ефектът стилизира селфито и премахва недостатъците. С функцията „Изрежи“ можете да изрязвате хора от снимката и да ги поставяте на всяко друго възможно изображение, което сте направили. За да си представите картинката по-ясно – може да си снимате вкъщи, но да поставите човека пред Айфеловата кула или Тадж Махал например.

 

 

Предната камера разполага и с BSI сензор, който трябва да направи снимките, заснети при по-ниско количество светлина, по-изчистени и ясни. Основната камера на Vibe S1 е 13 MP и е придружена от двуцветна светкавица.

В хардуерно естество един от най-приятните смартфони на Lenovo, както го определи колегата Темелков, има също достатъчно аргументи. Процесорът е 8-ядреният и 64-битов MediaTek MT6752, оперативната памет е 3 GB, а операционната система – Android 5.0. Обликът на телефона също не остава назад, тъй като комбинира метална рамка и леко извития стъклен гръб, защитен със стъкло Gorilla Glass. Дисплеят е 5 инча с резолюция 1920x1080 пиксела.

 

Vibe P1 и Vibe P1m

Тези модели на Lenovo със сигурност ще допаднат на потребителите, които търсят по-сериозна батерия. Vibe P1 е с впечатляващ акумулатор с капацитет 5000 mAh, което го нарежда сред най-добрите по този показател. Интересно е, че моделът е създаден изцяло с мисъл за енергията, тъй като разполага с 24 W функция за бързо зареждане, OTG кабел, за да можете да зареждате другите си джаджи, но и специален бутон за пестене на енергия.

 

 

Телефонът е оборудван с 64-битов 8-ядрен процесор Snapdragon 615, 13 MP основна и 5 MP предна камера 2 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Тук отново е заложена на комбинацията метал и стъкло, но Vibe P1 е малко по-голям и дебел от Vibe S1, но запазва приятната извивка на гърба. Тук той е метален. Смартфонът разполага и със сензор за пръстови отпечатъци.

 

 

Vibe P1m е по-скромния от двата, но батерията остава впечатляваща – 4000 mAh. Интересното при него е, че има защита от влага и намокряне чрез нано-покривна технология. Дисплеят е 5 инча (резолюция 1280x720 пиксела), процесорът е 4-ядреният MediaTek MT6735P, а оперативната памет е 2 GB.

 

Vibe Phab и Phab Plus

Два модела, които ми напомниха за термина „фаблет“, въпреки че все още не мога да не се замисля дали да ги нарека таблет, предлагащ и възможност за телефония. Причината е сериозните инчове на Vibe Phab и Phab Plus - съответно 6.8 и 6.95 инча. От Lenovo обясниха, че идеята зад тези модели е да се премахне дилемата пред потребителя за скъп смартфон с голям екран и твърде малък таблет. Резултатите наистина се припокриват с това.

Въпреки че Phab и Phab Plus са от една серия на Lenovo,те имат немалко разлики помежду си. Всъщност напълно общото между тях е 13 MP основна (налична е LED светкавица и функцията Smart Tool, чрез нея можете да заснемате слайдове от презентации под всякакъв ъгъл и да ги подравнявате) и 5MP предна камера. Phab Plus е по-големият от двата модела и може да се похвали с метално тяло, 6.98-инчов Full HD дисплей (1920x1080 пиксела), 8-ядрен процесор Snapdragon 615, 2 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Операционната система е Android 5.0, а батерията е с капацитет 3500 mAh.

 


Phab е с пластмасово шаси, 6.8-инчов HD дисплей (1280x720 пиксела), четириядрен процесор Snapdragon 410, 1 GB RAM и 16 GB вътрешна памет. Интересното тук е, че батерията е по-голяма (4250 mAh), а операционната система – малко по-нова версия (Android 5.1).

 

Новият Moto 360

Moto 360 е сред най-интересните умни часовници, излезли през последната година, а на IFA 2015 беше представен и неговият наследник. Часовникът запазва кръглата форма, но вече идва в два размера, 42 мм и 46 мм. Първият има дисплей с резолюция 360 х 325 пиксела, а вторият – 360 х 330 пиксела.

Представител на екипа на Motorola сподели, че компанията е можела да премахне черната зона под дисплея, но това е щяло да уголеми часовника твърде много. В ядрото на устройството е чип Snapdragon 400 с тактова честота 1.2 GHz, комбинира с 4 GB вградена памет и 512 MB RAM.

Батерията е с капацитет 300 mAh (400 mAh при по-големия модел) и осигурява около ден и половина между две зареждания. Новата версия на интерфейса позволява съхраняване на най-често използваните приложения директно на циферблата. Заедно с основните модели Motorola показа и дамска и спортна версия. Втората разполага с GPS модул, гумиран корпус и специален AnyLight дисплей, който се чете лесно под пряка слънчева светлина, подобно на тези на четците за електронни книги.

 

Новите Yoga таблети – Yoga Tab 3 и Yoga Tab 3 Pro

На IFA 2015 дойде време и за обновяване на интересната линия таблети Yoga Tab на Lenovo. Може би сте запознати, но ще спомена, че сред най-отличаващите ги черти е удобната стойка, която позволява използването им в различни режими – за по-комфортно държане в ръка, за четене на съдържание и консумиране на видео или за писане на текст и мейли. При джаджите от третото издание на серията вече е наличен специален бутон, който отваря стойката, а потребителят може да заложи и на LTE версия. Операционната система е Android 5.1, а намесата на Lenovo в нея е минимална.

 

Стандартната версия на Yoga 3 ще се предлага в две разновидности – с 8- и 10-инчов дисплей. И двете вариации са с резолюция 1280x800 пиксела, 4-ядрен процесор, 1 GB RAM и 16 GB вътрешна памет. 8-инчовият модел разчита на батерия с капацитет 6200 mAh, а 10-инчовият – на 8700 mAh. Двата споделят идентична камера – 8 MP, разположена в стойката с възможност за завъртане. Таблетите не разполагат със стилус, но е налична технологията AnyPen, която ви позволява да пишете по екрана с обикновена химикалка и молив.

 

 

Yoga Tab 3 Pro има същия дизайн, но по-сериозен хардуер. Дисплеят е 10 инча, а резолюцията му е QHD (2560x1600 пиксела), задвижва се от процесор Intel Atom x5-Z8500, 2 GB RAM и 16 GB вътрешна памет. Този модел има защита срещу водни пръски (IP21), разполага с четири говорителя, батерия с капацитет 10 200 mAh, 13 MP основна и 5 MP предна камера. Изработен е от метал, а на гърба има кожен елемент, който прави държането му по-удобно. Prо версията разполага и с пикопроектор (50 нита), който може да пресъздаде 70-инчова картина.

 

ThinkPad Yoga 260 и 460

Ако трябва да ги определя съвсем кратко, това са лаптопи, създадени да са удобни, мобилни и практични. За тези думи свидетелства възможността да се използват в различни режими. Разбира се, това не е достатъчно, но от Lenovo са добавили още аргументи за практичността на Yoga 260 и 460 – LTE-A безжична WAN свързаност, която ускорява до три пъти скоростта за пренос на данни, сигурността на джаджите е подсигурена от сензор за пръстови отпечатъци и смарт карта, а стилусът ThinkPad Pen Pro допълва функционалността на Windows 10. Прочетете повече за новите модели, включително пълни хардуерни характеристики, тук.

 

ThinkCentre M900, M700 и M600 Tiny

Изненадващо компактни настолни компютри, които предлагат оптимално съотношение на размери, производителност, надеждност и може би най-важното – възможност за доизграждане. От друга страна, Lenovo ThinkCentre M900 Tiny прави сериозна заявка за “най-чист” компютър с новия противопрахов филтър, който обещава да е с 37% по-ефективен. За тези модели можете отново да прочетете тук повече детайли.

Ideacentre Y900 и Y700/ Ideapad Y700

Първите два модела са настолни компютри, ориентирани към геймърите и оборудвани с 6-о поколение процесори Intel Quad Core i7, външни видео карти и червени LED светлини. Последните придават впечатляващ вид на устройствата.

Ideapad Y700 е мобилната версия на споменатите настолни компютри. Лаптопът освен солидния хардуер, който ще ви позволи да играете игри, разполага и с JBL говорители, субуфер, възможност за мултитъч дисплей и RealSense 3D камера. Последното е допълнителна екстра. Ако плених интереса ви, повече можете да прочетете в новината за премиерата на тези интересни геймърски джаджи.

 

MIIX 700

Най-общо мога да определя MIIX 700 като таблет 2 в 1, който се доближава като функционалност до Surface Pro. Хибридът между таблет и лаптоп е оборудван с 6-о поколение процесор Intel Core m7, 12-инчов дисплей с резолюция 2160x1440 пиксела, две 5 MP камери (основна и предна) и до 8 GB оперативна памет. Вътрешното пространство за запазване на данни може да е до 256 GB SSD. Повече информация, включително за моделите лаптопи от серия Ideapad, можете да откриете тук.

Това е от Lenovo. Очаквайте утре още интересни обзори от екипа на HiComm, който се завърна от IFA 2015!

Тагове: