Кулминацията на тазгодишното издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK е професионалният форум, който ще се проведе на 27 юни в Дом на културата „Борис Христов“. Събитието е посветено на дизайна в цялото му разнообразие и за него в България пристигат осем световноизвестни имена от съвременната дизайн сцена, които ще представят своите постижения, проучвания и новаторски идеи.

Дизайн форумът ще бъде открит от лекцията на белгийския артист Фредерик де Уилде. Той изследва граничната област между науката, технологиите и изкуството. Богатата му практика включва  сътрудничество с NASA, различни лаборатории и университети от цял свят.

Звуковият артист и електронен музикант Юри Сузуки, добре познат на световната музикална и дизайн сцена с иновативно мислене и  съвместни проекти със звезди от ранга на will.am.I и Jeff Mills, ще представи своите интерактивни проекти. В тях той изследва сферите на звука чрез  атрактивно проектирани дизайн инсталации, с които лесно може да се създава музика.

Посетителите на форума ще имат възможност да чуят и лекцията на Карл-Йохан Росен, дигитален артист, който намира своето вдъхновение в софтуерния процес и създава проекти, съчетаващи изкуство, инженерство и наука. Проектът му „I speak myself into an object” участва в централната изложба на фестивала „Being Post-Digital”, чийто куратор е Рене Беекман.

 

s

Жан Уилкер

Талантливите дизайнери Каролин Офор и Елоди Мондре от френското творческо студио за  Acmé Paris ще представят своя свеж поглед към съвременния дизайн. Парижанките бързо набират популярност заради иновативния си поглед към създаването на визуална идентичност, типографията и художественото оформление. Сред клиентите на Acmé Paris са големи марки - както Lacoste и Louis Vuitton, така и независими студиа за архитектура, мода и анимация.

Гейм дизайнът е сред най-горещите теми в съвременния дигитален свят. За огромния пазар на интерактивни забавления ще говори Адам Ледерер, който е feel дизайнер и програмист на  компания за видеоигри thatgamecompany. Работата на Адам е фокусирана върху създаването на моментни емоции за играчите при обитаването на непознати светове и тела и оформянето на сценарии и правила за комуникацията с други играчи.

Изборът на Хатла Хелгадотир, директор на Центъра за дизайн на Исландия, не е случаен. Исландия е една от най-бързоразвиващите се и вълнуващи дестинации в момента, когато говорим за дизайн, а страната е припознала като национална успешна политика стратегическата подкрепа на дизайна като дисциплина.

Американската художничка Ади Вагенкнехт съчетава в концептуалната си работа традиционните форми на изкуството с киберпространството. Тя е член на Free Art & Technology (F.A.T.) Lab, Taco Bell Drawing Club и е председател на Open Hardware Summit в Масачузетския технологичен институт. През 2015 г. стартира и проекта Deep Lab, с подкрепата на фондация Andy Warhol, с идеята да създаде колектив от изследователи, артисти, писатели, инженери и културни продуценти, които се интересуват от личното пространство, наблюдението като начин на контрол, кодирането, изкуството, социалното хакерство и анoнимността в сферата на социалното хакерство, анонимността и скулптурата.

Форумът ще закрие дизайнерът Ян Вилкер от култовото нюйоркско студио за дизайн karlssonwilker. Тяхна запазена марка е цветността, експериментът и желанието да се осигури ново преживяване на зрителя или ползвателя на даден продукт. Списъкът с клиенти на karlssonwilker е впечатляващ – от Nintendo, през Warner Bros, Puma и Mini Cooper. Те са и първите външни дизайнери в историята на „Time Magazinе”, поканени да бъдат куратори на специалния дизайн брой на изданието.

 

Прочетете още: One Design Week започва с най-мащабния 3D мапинг в България