В последните седмици усилено се говори за огънатите дисплеи. Всеки имаше свои очаквания, но е вероятно много хора да са останали разочаровани. Не можем да кажем, че Samsung Galaxy Round беше отговорът на манията за гъвкавите дисплеи, а по-скоро повдигна допълнителни въпроси – какво всъщност е огъващ се дисплей и какво не е? За да отговорят на тези въпроси, то Cnet са подготвили интересен списък с въпроси и отговори.

 

Какво всъщност е „гъвкав дисплей”?

Дисплей е това, което виждаме, когато гледаме или навигираме телефона си. Дисплеят е електронния материал, който е разположен под стъклената или пластмасова повърхност (това, което докосваме). Ако имаме това предвид, когато Samsung или LG говорят за гъвкав дисплей, те говорят за свързаните излъчващи светлина диоди или OLED слоя, разположени под защитното стъкло - те се изработват от гъвкави материали (нещо като пластмаса), а не от твърдо стъкло. Компании като LG и Samsung показват гъвкави дисплеи от години, но никога досега в устройство.

 

По какво се различава огънатият дисплей на Galaxy Round от този на Samsung Galaxy Nexus?

Samsung Galaxy Nexus (и Nexus S) притежаваше леко огънат дисплей, който да направи телефона по-удобен по време на разговор. При този модел извито беше самото стъкло, а не OLED панелът.

 

Огъва ли се Galaxy Round?

Най-вероятно вече сте разбрали отговора на тази въпрос, но не, не се огъва. Да, от Samsung са използвали 5.7-инчов „full HD супер огъващ се Amoled” дисплей, но това не означава, че ще може да се огъва от потребителите. Устройството е с голяма извивка, но тялото му е твърдо.

 

Защо хората продължават да го наричат „гъвкав”?

Част от объркването идва от самата дума „гъвкав”. Както споменахме, гъвкавостта може да се отнася само за OLED или LCD, за стъклото или и за двете. Има много форми, които може да приеме гъвкавият дисплей. В случая на Galaxy Round, дисплеят е извит, за да бъде по-удобен.

Компаниите, които използват подобни технологии, извиват дисплея до определен ъгъл и след това го фиксират. Друг тип гъвкавост е възможността да се огъва – подобно на дебитните карти, които са гъвкави, но не могат да се сгънат наполовина. Има и трета категория – напълно сгъваеми и дисплеи, който могат да се свиват на руло.

Защо някой би искал огъващ се дисплей? Вижте на следващата страница.

Защо някой би искал огъващ се дисплей? Какви са ползите от него?

Все още е рано да се каже със сигурност, но има няколко големи позитиви. Ще бъдат по-здрави и издръжливи, тъй като някои ще бъдат изработвани от определен тип пластмаса, а не от стъкло. Пластмасата ще направи устройството по-тънко и по-леко и ще можем да видим телефони с по-различен дизайн. Разбира се, и пластмасата може да се счупи, а производителите работят и върху огъващо се стъкло. А ако дисплеите, но и целите устройства можеха да се огъват? Би било чудесно - сгъваме своя смартфон или таблет и го поставяме в джоба си. Някой ден...

 

Препятствия пред сгъваемите телефони

Само огъващ се дисплей няма да е достатъчен, за да се произведе гъвкав телефон. Да, LG разработват огъващи се батерии, но до този момент няма масово производство, а да не забравяме и останалите части на апарата. Друг проблем би била издръжливостта. Възможен е дизайн, при който да има огъваема, но и фиксирана част, в която да са разположени важните компоненти. Ако приемем, че частите са гъвкави, идва друго предизвикателство – тяхното масово производство. Телефони, които притежават тази екстра, биха стрували повече – поне в началото. Дори производството на Galaxy Round е било изключително трудно за компанията. Това е и причината телефонът, поне засега, да се разпространява само в Корея.

 

Кое е по-добро – сгъваем OLED или LCD?

Когато компаниите показват извити или извиващи се дисплеи, обикновено използват OLED технология. Възможно е да се направи и с LCD дисплей, но е по-трудно и не толкова ефективно. LCD панелите използват технологията на течни кристали, разположени между два слоя стъкло. Те имат нужда от специален чип (подсветка), който излъчва светлина. Много е трудно да бъдат огънати, тъй като разстоянието между двата слоя трябва да бъде постоянно. При OLED технологията не е нужна подобна подсветка и е нужно само едно парче стъкло (или пластмаса). Това прави OLED по-добрият избор.

 

Дисплеят на Galaxy Round е направен от стъкло?

Все още не може да бъде казано със сигурност. От Samsung не са разкрили допълнителна информация. Според слухове дисплеят е пластмасов полимер, но по-вероятно е от тънък слой стъкло, извит в определената форма.

 

Сгънат, сгъваем, извит и още много разновидности на дисплеи, а всъщност всички искаме да видим телефон, който е с големи размери, но можем лесно да го сгънем и приберем в джоба си. Как мислите – ще видим ли скоро подобна технология или по-точно - готов продукт?

 

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Фотографската чанта на People of Sofia и любовта към портретите

2 | Преди 5 ч.