Въпреки че в момента се работи по 5G мрежите, действителната наличност на 5G услуга чака все още неиздадени телефони и градска мрежова инфраструктура от ново поколение. Дотогава испанската компания Telefónica разполага с решение: предлага "4.9G" LTE, използвайки наличния хардуер на Samsung и Nokia, осигурявайки скорости до 1 Gbps, докато 5G бъде готов за дебют.

Телекомът, Samsung и Nokia съвместно обявиха, че са успели да доставят скорости на данни над 1 Gbps - описвайки скоростта на връзката като подобна на широколентовия достъп по оптични влакна, но в мобилни устройства - чрез обединяване на три ленти от лицензиран радиочестотен спектър. Технологията LTE Advanced Pro се нарича още 4.9G, тъй като тя почти съперничи на предстоящите 5G в скоростите на предаване на данни (операторите очакват 5G да достигнат върхови стойности между 2 Gbps и 5 Gbps в зависимост от различни фактори). Все пак 5G също ще осигури и намалена латентност, както и нови функции за сигурност, липсващи на 4.9G.

По отношение на телефона Samsung Galaxy S9 и S9+ вече съдържат хардуера LTE Advanced Pro, необходим за поддържането на тези високи скорости на предаване на данни, а Qualcomm също предлага чипове, които поддържат 4,9G. В области с 4.9G мрежи потребителите на 4.9G устройства ще могат да се радват на радикално по-добри скорости, отколкото, да речем, тези в семейството на iPhone, защото Apple е ограничена с по-ниска клетъчна производителност, дължаща се на продължаващ спор с Qualcomm.

Към днешна дата наличността на 4.9G е ограничена, но ще продължи да нараства до идването на 5G. Telefónica дебютира технологията в търговската мрежа в Сеговия, Испания, използвайки базови станции на Nokia AirScale, и планира да я добави в Талавера, докато продължава да пуска в експлоатация хардуер с възможности за 5G през следващите две години. През януари операторът обеща да използва двата града като първоначални пунктове за стартиране и изпитване на 5G връзка, които ще започнат до края на 2018 г. преди пълното пускане в Испания през 2020 г.

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от Tech

Суперколата Mercedes-AMG Project One е почти готова за пътя

0 | Преди 19 ч.