Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

На този етап повечето от нас са се докосвали до смарт часовник или фитнес гривна. Мина много време от моя първи опит с подобно устройство и тогава тази технология далеч не беше толкова развита, но си спомням, че бях изумен от възможностите. Измерване на пулса, изгорени калории и проследяване на фазите на съня все бяха иновативни функции за онова време.

Нещо, което отсъстваше тогава, бяха всички тези опции при спортните режими. В частност устройствата на Huawei предлагат над 100 различни физически занимания, които могат да бъдат проследени. Зимни спортове, водни спортове, дори танци, има повече разнообразие, отколкото някога би му трябвало на един човек.

Само че всяка от тези активности има свои специфични особености. Как може да сме сигурни, че те биват качествено покрити и не се припокриват със стойностите на други? Е, имах удоволствието да посетя новата лаборатория на Huawei във Финландия и вече мога да отговоря на всички тези въпроси.

 

Някъде в Хелзинки

Общата площ на съоръжението е почти 1000 квадратни метра и е разделено на отделни стаи/зали/помещения, където се провеждат различни експерименти и изследвания. Първото нещо, което ни посрещна, когато преминахме прага, беше фитнес зона. Уредите сами по себе си са висок клас, каквито бихте открили в премиум фитнес, но както виждате от снимката, има допълнителни конфигурации, които подпомагат събирането на данни от тях.

  

Всъщност графиките на телевизора пред пътеката за тичане много наподобяват тези на смарт часовник. Идеята е, че точно по този начин се създават алгоритмите, които след това биват имплементирани в часовниците. За събирането на данните в дните на посещението ни помагаха професионални атлети, включително национални състезатели в различни дисциплини за Финландия. Някои от тях ще видите в действие на следващите кадри, а ето и списъка с имена, който получихме от Huawei, в случай че се чудите кои точно са:

 

Крос кънтри ски: Ребека Имонен (национален състезател)

Велосипед: Теро Сетола (водещ триатлонист и колоездач за възрастовата си група в световен мащаб)

Тичане: Мико Лайне (водещ триатлонист за възрастовата си група в световен мащаб)

Плуване: Анна Катонен (национален шампион по плуване в спринт)

Ски: Йохан Уунила (бивш състезател по слаломно спускане)

 

Естествено, физическата подготовка на 99% от използващите тези смарт часовници, не е от такъв калибър. Това не значи, че данните са нерелевантни, а по-скоро служат за упорна точка като оптимално представяне, откъдето се тръгва, за да се придобие представа как изглежда елитното ниво за различните спортове.

 

Как изглеждат тези тестове

Първата стая побира огромна пътека, която явно се използва за всичко останало освен за тичане. На нея демонстрираха процеса по записване на данни от състезание с инвалидни колички, крос кънтри, колоездене и подозирам, че също така може да се използва и за други по-мащабни дисциплини (защото би било трудно да съберем велосипед на стандартна пътека). Освен това има и опция за използване под наклон, което променя условието на трасето.

 

В съседната стая е поместен цял басейн, но отново има уловка. Размерите му не са олимпийски, но няма нужда да бъдат, защото може да възпроизвежда насрещно течение. Това значи, че атлетът плува на едно място, но се симулират условия, много близки до реалните. Естествено, отново имаме и устройство, което следи дишането (този път под вода), понеже то може да ни даде изненадващо подробна информация за физическото натоварване.

Третото помещение е отредено за пътека, на която вече се тича нормално. Приликите ѝ с тези във фитнеса приключват дотам, защото е оборудвана с допълнителни уреди, които следят пулса, дишането, нивата на стрес и всякакви други параметри. Тук открих още велоергометър и уред, който ми прилича на кантар, измерващ процента на телесните мазнини, водата в организма, мускулната маса и всички останали стойности, които бихме искали да узнаем.

 

Най-впечатляващата част за мен беше ски пистата, която позволява много реалистично възпроизвеждане на реални условия за зимни спортове. Мисля че нейната демонстрация, заедно с тази на басейна са най-впечатляващите, понеже демонстрират голямото желание, решителност и целеустременост на Huawei да обърне внимание на всички възможни видове спорт. Повечето от нас не ходят толкова често да плуват или да карат ски, колкото до фитнеса или парка за джогинг, но за моментите, когато го направим, а и за всички практикуващи атлети е обърнато специално внимание и на тези по-нишови активности.

  

Бъдещето е сега

Това е първата такава лаборатория на Huawei в Европа, но подобни техни съоръжения съществуват в други части на света от години. Една от причините да бъде открит този филиал на старият континент е изследване, проведено в колаборация с Ipsos. След анкетиране на 8000 европейци става ясно, че 91% искат да подобрят поне един аспект от начина си на живот, свързан със здравето. 50% от взелите участие отговарят, че не са доволни от нивата си на физическа подготовка.

Всъщност TruSport™ е разработен точно на финландска земя в изследователския център в Хелзинки, създаден от Huawei. Научната система за спортен мениджмънт е в състояние интелигентно да дешифрира седем основни спортни физиологични индикатора, като максимално усвояване на кислород, калории, аеробно/анаеробно тренировъчно налягане, тренировъчно натоварване, време за възстановяване, прогнозиране на представянето и представяне в реално време при човешко движение. 

С помощта на тези статистически данни TruSport™ може да определи количествено способността на потребителите за бягане, да записва и анализира тренировъчни данни, да предоставя персонализирани предложения за тренировки и планове за тренировки и да помага на потребителите да поддържат научен спорт и здравословен начин на живот. И ето така получаваме не просто стойности, които да разгадаваме сами, а цялостна информация относно физическото ни състояние и върху какво да работим, за да го подобрим.

По този начин смарт часовници като Huawei Watch GT 4 се превръщат в повече от тракери. Технологията вече е развита до такава степен, че те биха могли донякъде да изпълняват ролята и на виртуални треньори, препоръчвайки ни тренировъчни програми спрямо нивото ни на физическа подготовка, с които може да подобрим представянето си в залата, на терена или трасето. 

 

Вижте още: Huawei откри нова лаборатория във Финландия, в която ще разработва здравните услуги на часовниците си