Вероятно Tesla вече е направила над 600 милиона долара от неотдавнашната си инвестиция в биткойн поради резкия скок в стойността на валутата, последван от хода на автомобилния производител.

Миналата седмица Tesla обяви, че е променила инвестиционната си политика, за да започне да добавя криптовалута и злато към авоарите на своя холдинг. Най-забележителното е, че компанията потвърди, че включва към портфейла си инвестиция от 1.5 милиарда долара в биткойни.

Tesla не разкрива броя на биткойните, които е придобила, нито средната покупна цена, но цената на биткойните е била средно около 35 000 долара през януари.

Това означава, че Tesla вече трябва да има около 43 000 биткойни.

Цената се е повишила с 45% от миналия месец, а само 15% от това се е случило след съобщението, че Tesla инвестира в криптовалутата. Стойността на биткойн сега е близо 52 000 щатски долара.

Това означава, че биткойните на Tesla вече могат да струват 2.2 милиарда долара, а производителят на автомобили вероятно вече е реализирал над 600 милиона долара нереализирани печалби от инвестицията.

Макар че действието на Tesla изглежда като гениален ход, това също е отчасти самоизпълняващо се пророчество, тъй като печатът на одобрение на Tesla или може би по-скоро на Илон Мъск оправдава нарастването на стойността.

Този ход също не прави всички фенове на Tesla щастливи, тъй като някои не смятат, че той е в съответствие с мисията на компанията поради екстремни енергийни нужди, свързани с биткойните.

Криптовалутата разчита на „миньори“ за обработка на транзакции в децентрализирана мрежа от компютри, които изискват много енергия. Някои обаче смятат, че биткойнът има нетна положителна стойност, тъй като източниците на електроенергия от изкопаеми горива започват да струват повече от възобновяемите енергийни източници - което прави последните по-добър избор за управление на платформи за криптокопаене.

Следователно биткойните и други криптовалути всъщност биха могли да насърчат повече инвестиции във възобновяема енергия.

Снимка: Electrek

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?