Производителят на смартфони Xiaomi кандидатства за лиценз за продажба на първия си електрически автомобил в Китай - седана Xiaomi SU7. Той разкри някои спецификации на автомобила, а електромобилът ще бъде произвеждан по договор от Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd (BAIC), а не Xiaomi. Електромобилът преди това беше известен под кодовото име MS11.

В Китай всеки автомобил трябва да бъде одобрен от местния регулаторен орган, преди да бъде пуснат на пазара, а Министерството на промишлеността и информационните технологии (MIIT) всеки месец публикува списък на автомобилите, които преминават през процеса на хомологация. Производителите на автомобили са недоволни от това, тъй като се разкриват снимки и спецификации на автомобили, които все още не са пуснали на пазара.

Xiaomi SU7 е електрически седан с размери 4997/1963/1455 мм и междуосие 3000 мм. Той ще има две опции за джанти - 19″ и 20″; спецификациите на гумите са съответно 245/45 R19 и 245/40 R20. Xiaomi показа две версии - с лидар и без лидар. LIDAR сензорът е монтиран зад предното стъкло.

На снимките виждаме камера, така че подозираме, че Xiaomi SU7 ще бъде снабден с функция за отключване с разпознаване на лица.

Задвижването има два варианта: RWD с двигател с мощност 220 kW и AWD с максимална мощност 495 kW (220 kW + 275 kW). Батерийният пакет LFP идва от BYD за по-евтината модификация и трикомпонентен NMC от CATL за по-скъпия вариант.

Собственото тегло е 1980 кг, а максималната скорост е ограничена до 210 км/ч за по-ниската модификация. Собственото тегло на модела с най-висока степен на оборудване е 2205 кг, а максималната скорост е 265 км/ч.

Според информация от MIIT има три версии: SU7, SU7 Pro и SU7 Max. Някои версии ще бъдат оборудвани с активно задно крило.

Автомобилната система на SU7 ще се захранва от HyperOS на Xiaomi - вътрешно разработена от нея операционна система, която може да захранва както смартфони, така и автомобили.

Електрическият SU7 с 4 врати и 5 места ще започне да се произвежда серийно през декември 2023 г., а доставките ще започнат през февруари 2024 г. Заводът на BAIC в Пекин вече е започнал пробно производство и от поточната линия са слезли десетки тестови автомобили. Интересно е, че BAIC е акционер и в Mercedes-Benz, като притежава 10% дял в германския производител на наследствени автомобили.

Снимка: Xiaomi

Виж още: Вашият Xiaomi телефон няма да получава ъпдейти на HyperOS, ако отключите буутлоудъра