Google и Apple са конкуренти в много области, най-вече в дебата iOS срещу Android. Но компаниите имат и по-пряк принос към балансите си. Вече знаем, че Google плаща на Apple, за да бъде търсачката по подразбиране в iPhone, но както се оказва, тя плаща много пари за това.

Според The Register, позовавайки се на доклад на анализаторската фирма Bernstein, Google плаща на Apple между 18 и 20 млрд. долара годишно, за да остане "доминиращата търсачка в iPhone". Този коментар е направен в контекста на споразумението за информационни услуги (ISA) между Apple и Google, което Министерството на правосъдието на САЩ разследва в рамките на антитръстово дело срещу Google.

В доклада се споменава, че има вероятност федералният съд в САЩ да се произнесе срещу Google и да я принуди да прекрати споразумението си за търсене с Apple. Твърди се, че тази сделка съставлява 14 - 16% от годишната оперативна печалба на Apple. Във финансовите отчети на Google се споменава, че тя плаща 22% от общите си приходи от реклама за разходи за придобиване на трафик. От тези 22% Apple вероятно ще получи 40% (което по изчисления на Bernstein е 8.8% от общите приходи от реклама на Google). Google генерира 222.47 млрд. долара приходи от реклама през 2022 г., което означава, че входящите постъпления на Apple са около 19.5 млрд. долара през 2022 г.

Цифровата стойност на ISA варира в зависимост от това кого питате. Министерството на правосъдието смята, че Apple получава около 10 млрд. долара от ISA с Google, но в доклада се отбелязва, че това число идва от външни източници.

Apple контролира iPhone, а в доклада се отбелязва още, че той генерира над 60 млрд. долара приходи от реклама. Така че и двете компании все още могат да получат изгодна сделка, въпреки астрономическата комисиона. Ако федералният съд отсъди срещу Google и наложи прекратяване на ISA, Apple може да получи възможност да се включи в други търсачки като Bing на Microsoft и дори да пусне своя собствена. Въпреки това до решението на съда има още много време.

Снимка: Unsplash

Виж още: https://hicomm.bg/news/miliarderi-iskat-da-postroyat-biznes-park-v-okolozemna-orbita.html

 

Тагове: