С целия успех, който постигна с ChatGPT, OpenAI очевидно иска да даде на своите езикови модели физическо тяло - и сега хвърля парите си за създаването на хуманоиден робот работник. OpenAI е инвестирала сериозна сума в норвежката компания за роботика 1X (по-рано известна като Halodi Robotics), която в края на миналия месец проведе скорошен кръг на финансиране чрез своя OpenAI Startup Fund, който осигури 23.5 млн. долара.

Страничната инвестиция в роботиката бележи значителна промяна в политиката на OpenAI, която се пази от всичко механично, откакто закри собственото си подразделение за роботика през 2021 г. Известно е, че първоначалният набег на компанията в областта на роботиката успя да създаде изкуствена хуманоидна ръка, която можеше сама да нареди кубчето на Рубик - забавно и впечатляващо постижение, което очевидно бледнее пред бързо нарастващия успех на компанията с генеративен ИИ.

Засега не са известни допълнителни подробности за сътрудничеството на OpenAI с 1X в областта на роботиката. Но ако едно нещо е ясно, това е, че и двете страни са изцяло ангажирани с преобръщането на пазара на труда.

"1X е в челните редици на увеличаването на работната сила чрез използването на безопасни и модерни технологии в роботиката", казва в изявлението главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап, който ръководи неотдавнашния кръг на финансиране. "Стартъп фондът OpenAI вярва в подхода и въздействието, което 1X може да окаже върху бъдещето на труда."

Предложението със сигурност звучи като тънко прикрит опит роботите да поемат работата на хората, което не е изненадващо разкритие, като се има предвид, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман е доста яростен привърженик на създаването на всемогъщ изкуствен общ интелект, който едновременно ще надмине човешкия и "ще бъде от полза за цялото човечество".

Все още не знаем как ще изглежда сътрудничеството между OpenAI и 1X, но може би ще получим представа още през "лятото на 2023 г." - датата, която 1X е определила за окончателно представяне на двукракия си робот, наречен NEO.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места