В сезона на грипа и настинките не е изключено личният ни лекар да избере да проведе антибиотично лечение. Много специалисти споделят мнение, че е все по-трудно това да се случи, защото процентът на пациенти с резистентност към някои от най-широкоспектърните антибиотици продължава да расте. На пръв поглед може да се направи заключението, че с годините се е злоупотребявало с този тип медикаменти в такава степен, че към днешна дата организмите ни просто са привикнали към тях. Това може и да изглежда като най-доброто обяснение, но се оказва, че не е единствената причина.

Дж. Гуо е професор в Австралийския център за водни и екологични биотехнологии и голяма част от изследванията му се фокусират върху премахването на замърсители от отпадъчни води и екологичните измерения на антимикробната резистентност. Той също потвърждава, че прекомерната употреба на антибиотици води до развиването на резистентност, но решава да провери как стои въпросът и с друг вид фармацевтични продукти. Оказало се, че специфични антидепресанти – SSRIs и SNRIs – насърчават резистентността към различни класове антибиотици. Тази резистентност е наследствена в продължение на 33 бактериални поколения, дори след като антидепресантът бъде премахнат. 

Както е известно, антидепресантите са сред най-предписваните и приемани лекарства. Според статистиката, 4 от 10-те най-предписвани психиатрични лекарства в САЩ са именно антидепресанти, а общият им фармацевтичен пазарен дял е приблизително същият като този на антибиотиците.  
За да оцени потенциалните ефекти на антидепресантите върху антибиотичната резистентност, лабораторията на Гуо отглеждали E. coli в присъствието на физиологично значими концентрации на пет често предписвани антидепресанти в продължение на 60 дни и измерва колко добре бактериите растат върху агарови плочи, вливани с различни антибиотици. Били разглеждани антибиотици с различни механизми на действие: някои, които действат чрез инхибиране на синтеза на ДНК в бактериите, други, които действат чрез инхибиране на протеиновия синтез, а трети чрез инхибиране на синтеза на клетъчната стена. Екипът открил, че тестваните от тях антидепресанти предизвикват резистентност към множество антибиотици - в рамките на един ден. За да разберат как точно се случва това, се наложило да бъдат проведени много експерименти, включително секвениране на ДНК, иРНК и протеини на устойчивите на антибиотици бактерии. Екипът видял, че антидепресантите карат бактериите да произвеждат реактивни кислородни видове, които могат да увредят клетъчните компоненти. Това изглежда е от съществено значение за еволюцията на антибиотичната резистентност, тъй като тя не възниква, когато клетките се отглеждат без кислород. Лекарствата също карат бактериите да експресират повече протеини на ефлуксната помпа, които извеждат антибиотиците от клетката. Генетичните мутации в бактериалните хромозоми, които насърчават резистентността към множество лекарства, също са по-чести. 
След това учените разгледали микроскопски изображения на ДНК, движеща се между бактериални клетки, процес, който може да позволи бързото разпространение на резистентни гени. Оказало се, че SSRI ускорява и увеличава появата им, позволявайки на резистентните бактерии да разпространят резистентността хоризонтално към себеподобните си (в допълнение вертикално към своето потомство). 
Антидепресантите също повишават процента на бактериалните клетки, които продължават да съществуват в присъствието на високи концентрации на антибиотици. Все още не може да се заяви, че са точно устойчиви на антибиотици – те нямат нито една от генетичните мутации, които придават антибиотична резистентност и все още са нормални бактерии, които имат по-висока толерантност към антибиотици от своите връстници. Изследователите са създали математически модел на бактериална еволюция, който предполага, че антидепресантите увеличават скоростта, с която както нормалните бактерии, така и персистерите се развиват в пълноценни мултирезистентни щамове. 
Антибиотичната резистентност е огромна заплаха за човешкото здраве. Тъй като антидепресантите се предписват и използват в толкова огромни количества, фактът, че те могат да предизвикат антибиотична резистентност, не трябва да се счита за един от по-тривиалните странични ефекти.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Ето част от ужасите, които пътуването в Космоса причинява на човешкото тяло