Всяка година от 2014 г. насам Sony продава по-малко смартфони, отколкото през предходната година. Продажбите намаляха толкова много, че цялото подразделение за смартфони се превърна в бездънна яма за пари и се задържа на повърхността само като Sony го субсидира с печалби от изключително доходоносния си гейминг отдел.

Това обаче се промени леко. През фискалната 2020 г. на Sony подразделението за смартфони Sony Xperia всъщност реализира печалба от 27.7 милиарда японски йени (около 254 милиона долара). Това е първият път от 2017 г., когато Sony не губи пари чрез продажба на телефони.

Може би си мислите, че това означава, че Sony е продала повече смартфони, отколкото през фискалната си 2019 г., но това не е така. Всъщност Sony продава по-малко смартфони през 2020 г., отколкото е имало за всяка предходна година през последното десетилетие: само 2.9 милиона бройки.

Ако подразделението Sony Xperia продава по-малко телефони, как тогава спечели повече пари?

То прави това, като намали разходите за производство и продажба на тези телефони, като същевременно повиши средната им продажна цена. Очевидно дори Sony беше изненадана от това, колко добре работи тази стратегия, като изпълнителният директор на гиганта отбеляза, че резултатите "надминаха първоначалните ни очаквания", при среща с инвеститори по-рано днес.

Sony вече обяви своите флагмани от 2021 г. за тази година: Sony Xperia 1 III и Xperia 5 III. И двата телефона ще могат да се купуват през лятото.

Снимка: Flickr

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници