Времето реши да ни погажда отново номера и тъкмо когато си помислихме, че зимата е приключила, снежната покривка отново превзе пътищата. А в комбинация с изключително ниските температури из цяла Западна Европа поледиците съвсем влошиха ситуацията. Оказва се, че чистенето на снега и размразяването на прозорците не са единствените неудобства, пред които се изправят водачите на моторни превозни средства. Солта, която традиционно се употребява при борба със заледените пътища, нанася доста вреди на автомобилите. И съответно всеки си задава въпроса, дали има някакви трикове, с които да бъдат избегнати тези проблеми, разбира се, освен най-лесното решение - да не се шофира в зимни условия.  


В миналото сместа от сол (натриев хлорид) и пясък е причинявала ръжда по автомобилите. Ето защо са били правени опити с различни варианти като например магнезиев хлорид, калциев хлорид и калиев хлорид. Дотук добре, но тези химични съединения остават на пътя и след като снегът се разтопи. Ето защо специалистите имат няколко основни съвета:  

Измиване на всеки 10 дни: Долната част на автомобила е в постоянен контакт с наслоената маса на пътя и е най-застрашена от ръжда и корозия. Очаквано, честото почистване е най-сигурният начин да се елиминират вредните влияния. Независимо дали сами измивате автомобилите си, или се доверявате на услугите на автомивка, се уверете, че са положени грижи и за ходовата част. 

Поставяне на вакса: Ваксата трябва да бъде поставена преди началото на зимния сезон, като само така тя ще успее да предпази боята и лаковото покритие от корозивното действие на сивкавокафявата смес от киша и разтвор против заледяване. Някои автосервизи и автомивки предлагат и още по-голямо разнообразие от услуги, ето защо е добре да се проучат възможностите предварително. 


Стойте далеч от локвите и камионите за пътна поддръжка: Това е добър съвет за шофирането като цяло, защото никога не се знае колко точно дълбока ще се окаже въпросната локва. Освен това тези миниатюрни водни басейни са идеалната среда за висока концентрация на всякакви разтвори против заледяване. Същото се отнася и шофирането близо до камион за пътна поддръжка, защото това излага автомобила максимално на въпросните разтвори.  

Снимки: shutterstock

Виж още: 5-те неща, които трябва да направите, преди да купите използван електромобил