При предклинични изпитвания малка молекула на практика възстановява неврони, намалява възпалението и подобрява паметта, скоростта, координацията, силата на захвата и др. Откритието може да окаже сериозно въздействие върху стареенето и съпътстващите го заболявания.

При провеждането на изследването учените от Центъра за ракови заболявания MD Anderson към Тексаския университет насочват вниманието си към обратната транскриптаза теломераза (TERT) - ензим, за който е известно, че спомага за синтезирането и удължаването на теломерите - защитните капачки в края на хромозомите, които помагат на клетките да се делят. С напредването на възрастта нивата на TERT намаляват.

Без достатъчни нива на TERT, когато теломерите ни се свиват или сериозно се променят, това може да доведе до процес, който непрекъснато уврежда нашата ДНК, което кара клетките да освобождават възпалителни съединения, които на свой ред могат да доведат до стареене, увреждане на тъканите и рак.

Затова изследователите проверяват над 650 000 съединения, за да открият молекула, която може да реактивира TERT при мишки, които са еквивалентни на 75-годишна възраст при хората. Те откриват една от тях и след като я прилагат на гризачите в продължение на шест месеца, стават свидетели на образуването на нови неврони в центровете на паметта в мозъка им, известни като хипокампус, което помага на мишките да подобрят резултатите си на когнитивните тестове. Това съответства на увеличаването на гените, участващи в паметта и ученето.

Освен това изследователите установиха, че ТАС обръща саркопенията при мишките, което е друг термин за естественото отслабване на мускулната маса, силата и координацията с напредването на възрастта. Това се измерва с по-голяма сила на захвата, скорост, координация и нервно-мускулна функция при мишките.

И накрая, приемът на ТАС също така намали процеса, наречен възпаление, натрупването на възпалителни маркери, отговорни за множество заболявания с напредването на възрастта. Това е свързано със способността на TAC да потиска гена p16, ключов фактор за клетъчното стареене.

"Епигенетичното потискане на ТЕРТ играе важна роля в клетъчния упадък, наблюдаван в началото на стареенето, като регулира гените, участващи в обучението, паметта, мускулната производителност и възпалението", казва авторът на изследването Роналд ДеПиньо. "Чрез фармакологично възстановяване на младежките нива на TERT ние препрограмирахме експресията на тези гени, което доведе до подобряване на познавателните способности и мускулната производителност, като същевременно елиминира отличителните белези, свързани с много заболявания, свързани с възрастта."

Авторите на проучването казват, че са необходими допълнителни изследвания, но ако пътят, който са открили с ТАС, продължи да води до положителни резултати, откритията могат да имат значително въздействие върху справянето с щетите, нанасяни с възрастта на нашите тела.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как изглежда един „полуфлагман“?

 

Тагове: