След като бавно се носеше около Антарктида в продължение на повече от година и едва се топеше, най-големият айсберг в света може скоро да поеме по ускорен курс към евентуалната си смърт, разкрива ново сателитно изображение.

Огромната ледена плоча, известна като A-76A, е дълга около 135 километра и широка 26 километра. Това е най-големият фрагмент от предишния най-голям айсберг в света с размера на щата Роуд Айлънд A-76, който се отчупи от западната страна на антарктическия шелфов лед Роне през май 2021 г. и по-късно се разпадна на три къса: A-76A, A-76B и A-76C.

На 31 октомври сателитът Terra на НАСА засне снимка на A-76A, плаващ в устието на пролива Дрейк, дълбок воден път, който свързва Тихия и Атлантическия океан между нос Хорн в Южна Африка и Южните Шетландски острови на север от Антарктическия полуостров. Изображението показва, че парчето в момента се намира между остров Елефант и Южните Оркнейски острови в южния край на пролива, но траекторията му подсказва, че ще се насочи още повече на север към водния път в следващите седмици. Изображението беше публикувано онлайн на 4 ноември от Земната обсерватория на НАСА.

Обикновено когато айсбергите се носят в пролива Дрейк, те бързо биват завличани на изток от силни океански течения, преди да бъдат отнесени на север към по-топли води, където скоро след това се стопяват напълно, припомня Земната обсерватория.

Към днешна дата A-76A е изминал около 2000 км, откакто се отдели от Антарктическия полуостров през 2021 г. Масивът успя да избегне значителна загуба на лед по време на своето пътуване досега. Данните, събрани от Националния леден център на САЩ през юни, разкриха, че A-76A е с почти същия размер, какъвто беше, когато се счупи от основната си част преди повече от година, изчислява Земната обсерватория.

Въпреки това е малко вероятно да остане непокътнат още дълго, тъй като проливът Дрейк е известен с това, че изпраща айсберги на еднопосочно пътуване до техните водни гробове. Основната причина за това е Антарктическото циркумполярно течение (ACC); това е единственото течение, което тече изцяло около земното кълбо и съдържа повече вода от всяко друго течение на Земята. ACC, който минава от запад на изток през пролива Дрейк, транспортира между 95 и 150 милиона кубически метра вода всяка секунда. В резултат на това скитащите айсберги, които навлизат в пролива Дрейк, бързо са отвлечени от Антарктика и се изхвърлят в по-топли води, където скоро се стопяват.

ACC не е единственото океанско течение, което помага да се определи съдбата на айсбергите. Други по-малки течения също играят ключова роля в разпространението и евентуалното унищожаване на блуждаещите ледени маси, но изследователите все още се опитват да разберат как точно.

На 19 октомври проучване в списанието Science Advances разкри, че друг рекорден айсберг с номер A68a, който държеше титлата на най-големия айсберг в света в продължение на около три години, е бил разкъсан наполовина от мощни океански течения, след като на косъм е избегнат потенциално катастрофален сблъсък с остров Южна Джорджия в края на 2020 г. Тогава изследователите бяха изненадани, когато могъщият леден масив внезапно се счупи в средата на океана. Но проучването разкри, че внезапна промяна в посоката и силата на близките течения е виновна за разпадането на масивния къс.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл