Изкуството, генерирано с изкуствен интелект, е постоянна тема на разговор с появата на инструменти като DALL-E 2 и Midjourney на OpenAI. Неотдавнашната изява на един творец обаче разпали огъня около разговора за изкуството, генерирано от изкуствен интелект.

Световната фотографска организация (WPO) проведе годишните си награди Sony World Photography Awards (SWPA). Сред снимките, изпратени в отворената категория, като победител се очерта участието на Борис Елдагсен. По-късно Елдагсен се отказа от наградата, разкривайки, че творбата му е направена в сътрудничество с изкуствен интелект.

Въпросната творба, наречена "Електротехникът", представя две жени, създавайки усещането, че едната се опитва да се скрие зад другата, като опира лицето си в гърба ѝ.

Ако Елдагсен беше приел наградата, той щеше да получи 5000 долара, фотографско оборудване и място в книгата и изложбата на WPO. Освен това щеше да се възползва от медийното отразяване и рекламата.

На своя уебсайт самопровъзгласилият се за "фотомедиен художник" обяснява защо е участвал в отворената категория.

"Кандидатствах като шега, за да разбера дали конкурсите са подготвени за участие на изображения с изкуствен интелект. Не са. Ние, светът на фотографията, се нуждаем от открита дискусия. Дискусия за това какво искаме да смятаме за фотография и какво не. Достатъчно голям ли е чадърът на фотографията, за да поканим снимки с изкуствен интелект да участват - или това би било грешка? С отказа си от наградата се надявам да ускоря този дебат."

Елдагсен описва изкуството, генерирано от AI, като "съвместно творчество". Ко-творението е "резултат от сложно взаимодействие на подбудително инженерство, рисуване и изписване, което се основава на богатите ми фотографски познания". Според вижданията на Елдагсен той е "режисьорът", който казва на изкуствения интелект какво да прави.

В изявление до Gizmodo организацията реагира на провокацията, като заяви:

"Предвид действията на Елдагсен и последвалото изявление, в което се отбелязват умишлените му опити да ни подведе и следователно да обезсили предоставените от него гаранции, вече не смятаме, че сме в състояние да водим смислен и конструктивен диалог с него."

Дали това ще ускори дебата за мястото на изкуствения интелект в изкуството, предстои да разберем, но този трик определено вдъхна нов живот на разговора.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места