Само 22 души са необходими за създаването на колония на Марс, сочи оптимистично ново проучване. Въпреки това не всички са съгласни с това мнение и някои експерти смятат, че ще са необходими много повече хора, за да се създаде трайно човешко присъствие на Червената планета.

В изследването, което е качено в базата данни за предпечатна подготовка arXiv на 11 август и не е рецензирано, изследователите използват компютърна програма, известна като агент-базиран модел (ABM), за да прогнозират колко души ще са необходими за поддържане на колония на Марс. ABM моделите симулират колко добре реагират групите на предизвикателни сценарии въз основа на техните личностни типове.

Моделът разглежда четири типа личности: дипломатични, които не са много конкурентни или агресивни; социални, които са екстровертни и се справят добре в социална среда; реактивни, които трудно се справят с промени в рутината; и невротици, които са силно конкурентни и агресивни. След това моделът променя броя на всеки тип при изпълнението на ключови задачи, като например марсиански добив и земеделие.

Изследователите откриват, че ако повечето хора са сговорчиви или социални, само 22 души могат да поддържат колония. Ако има повече невротици и реактивни хора, са необходими по-големи групи, за да се постигне успех.

Ограничаването на размера на първите марсиански колонии ще бъде много важно, защото колкото повече хора и оборудване са необходими, толкова по-скъпо ще бъде.

Проучването обаче има сериозни ограничения. Например моделът предполага, че някой друг е изградил инфраструктурата на колонията, като сгради, превозни средства и друго оборудване. Предполага се също така, че първите колонисти ще разполагат с енергия за седем години от мини ядрен реактор като тези, които захранват марсоходите, и ще получават редовно доставки от Земята.

Моделът също така симулира само първите 28 години от съществуването на колонията. Моделите се смятат за успешни, стига поне 10 души да оцелеят до края на мисията.

В резултат на това не всички са убедени, че колония с толкова малко хора би се справила в действителност, особено ако крайната цел е създаването на самоподдържаща се цивилизация на Червената планета.

Само 22 души могат да оцелеят на планетата за ограничен период от време - стига да разполагат с необходимата инфраструктура, енергия и ресурси, - но няма да процъфтяват, завършват учените.

Снимка: Unsplash

Виж още: Фонтани от диаманти изригват от центъра на Земята