Местно полицейско управление в щата Охайо предупреждава родителите за нова функция на iPhone, която е включена по подразбиране след актуализацията до iOS 17.1. Това означава, че функцията, наречена NameDrop, вероятно е активирана на повечето iPhone-и. С нея два iPhone-а могат да обменят информация за контакт, включително телефонни номера и снимки, като държат дисплея на своя iPhone на няколко сантиметра от горната част на iPhone-а на другия човек и докоснат екрана. Обменът на информация няма да бъде завършен, ако двата iPhone-а се отдалечат един от друг и се заключат, преди да е завършил трансферът на информация.

Полицейският участък в Мидълтън уведомява родителите, че трябва да изключат функцията от iPhone устройствата на децата си, за да не им позволят да предадат телефонния си номер или имейл адреса, както и името си. За да предпазите децата си от непознати, които искат да обменят информация, използвайки функцията NameDrop, отидете в Настройки > Общи > AirDrop > Обединяване на устройствата и изключете превключвателя за деактивиране на NameDrop.

Полицията в други части на САЩ също предупреждава родителите за NameDrop, включително полицията в Уотъртаун, Кънектикът, която отправи предупреждение чрез Facebook. Някои родители в района са потвърдили, че наскоро са актуализирали iPhone-ите на децата си, но не са знаели за новата функция.

Някои потребители на iPhone отговориха на предупрежденията на полицията, като посочиха, че за разлика от изявленията, направени от полицаите, функцията изисква известен принос от страна на потребителите и не обменя автоматично лична информация за контакт. Както разкрива официалният видеоклип на Apple, който придружава тази история, след като двата iPhone-а са много близо един до друг, потребителите трябва да докоснат информацията за контакт и след това да изберат да споделят телефонния си номер или електронната си поща (другата опция е просто да получат информацията на другия човек), да докоснат Share и след това да докоснат Done.

Все пак вероятно е добра идея да деактивирате функцията на телефоните iPhone на децата си.

На страницата за поддръжка на Apple за NameDrop е обяснено как да използвате функцията:

1. Направете едно от следните действия:

Споделяне от iPhone към iPhone или Apple Watch: Задръжте дисплея на своя iPhone на няколко сантиметра от горната част на iPhone или Apple Watch на другото лице.

Споделяне от Apple Watch към друг Apple Watch: Направете следното: Отворете приложението "Контакти" на вашия Apple Watch, докоснете снимката си в горния десен ъгъл, докоснете "Споделяне", след което доближете часовника си до Apple Watch на другия човек.

От двете устройства се появява сияние и Apple Watch вибрира, за да покаже, че е осъществена връзка.

2. Продължете да държите устройствата си близо едно до друго, докато NameDrop се появи и на двата екрана.

3. Изберете да споделите своята карта за контакт и да получите картата за контакт на другото лице или да получите само картата за контакт на другото лице.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво може да свържете към iPhone 15 благодарение на неговия USB-C?

 

Тагове: