Макар че едва ли някой иска телефон, който не предлага никакви предварително инсталирани приложения, производителите на най-добрите смартфони често правят нещо повече. Вместо да предлагат само набор от основни приложения, с които да започнете работа, много компании имат договорености с разработчици на приложения, което означава, че често ви очакват дублиращи се и нежелани услуги, които не можете да деинсталирате. Изглежда, че Индия иска да промени това заедно с въвеждането на нови изисквания за тестване на сигурността на системните актуализации.

Доклад на Ройтерс се позовава на анонимни правителствени служители, подробно описващи предстоящите и все още необявени правила, които ще принудят производителите да ви позволят да деинсталирате всички предварително зададени на устройството приложения. Не е ясно дали ще има изключения за онези, които са от решаващо значение за стабилността, безопасността и функционалността на системата, като например магазини за приложения, браузъри, камери и приложения за разплащане. Държавен служител в сектора на смартфоните заяви пред медията, че разграничаването им е от решаващо значение.

Ако се съди по изявленията на правителствените служители, новите правила вероятно нямат за цел да предоставят на потребителите предимно по-добро изживяване, а да предотвратят шпионажа и опасенията за националната сигурност. Ройтерс цитира един от правителствените си източници, който казва: "Предварително инсталираните приложения могат да бъдат слаба точка в сигурността и искаме да гарантираме, че никоя чужда държава, включително Китай, не се възползва от това. Това е въпрос на национална сигурност".

Това не е първият път, в който виждаме индийска правителствена регулация, привидно насочена срещу Китай. Страната вече забрани огромен брой китайски приложения, включително TikTok, PubG, AliExpress, WeChat и други, след напрежението на границата между двете страни преди две години.

В допълнение към опцията за деинсталиране индийските власти искат да изискват и нови проверки за сигурност, които трябва да са част от всяка голяма системна актуализация. Това може да удължи процеса на актуализация и да направи така, че актуализациите за Android и iOS да достигат до устройствата за по-дълго време.

Ако новите правила бъдат приети, според съобщенията производителите ще разполагат с гратисен период от една година, докато трябва да се съобразят с тях.

Подобно законодателство беше въведено в Европа миналата година. Като част от Закона за цифровия пазар производителите на телефони трябва да улеснят използването на алтернативи за предварително инсталираните им услуги и да позволят деинсталирането на повечето от тях.

Снимка: Unsplash

Виж още: Наръчник на потребителя с обикновен телефон