Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Преди повече от година HUAWEI представи флагманския часовник WATCH 4 Pro. Той предлага иновативни функции за следене на здравето и премиум дизайн, което са две много хубави качества поотделно, но накуп те карат да си зададеш въпроса: "Това смарт часовник за фитнеса ли е или за официална вечеря?".

HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition предлага същите функционалности, но тук използваните материали и мотиви при дизайна са още по-интригуващи и го издигат до нивото на аксесоар, подходящ за капитан на космическа совалка.

 

Дизайн

Смарт часовникът включва концепцията LAVAL в своя циферблат, материали, безел и дизайн на короната. Тя е вдъхновена от дюзата на Де Лавал - ключова технология, когато говорим за изследване на Космоса. Дюзата на Де Лавал (известна също като конвергентно-разминаваща се дюза) е важен компонент на ракетните двигатели, който може интелигентно да ускори въздушния поток до свръхзвукови скорости, като по този начин задвижва совалката в Космоса.

Корпусът на часовника съдържа DLC титан от аерокосмически клас, лек, но изключително здрав метал. След титановата основа Huawei добавя карбон - подобно на диамант покритие, в корпуса и каишката. Този материал е използван в класическите часовници от висок клас в миналото и се асоциира с много висока повърхностна твърдост, която предлага максимална устойчивост на износване.

HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition използва нанокристален керамичен материал около дисплея. Получаването му е процес от над 24 стъпки, включително 7 дни на разглобяване и синтероване, прецизно CNC инженерство, резба на вътрешна структура, полиране и смилане. Колкото и да е впечатляващо всичко това, мисля, че не по-малко важен е факторът удобство.

Уточнявам, че това в никакъв случай не е малък часовник. Корпусът от 49 мм го прави особено голям и може би не всеки ще хареса как му седи, ако имате по-малка китка. Това би било най-големият проблем, който може да срещнете откъм конструкцията, защото въпреки сериозните габарити не ми направи впечатление те да носят със себе си осезаемо тегло, причиняващо дискомфорт.

Фен съм на по-тъмния нюанс, използван за корпуса и каишката. Мисля, че матовото тъмносиво допринася към усещането за продукт, принадлежащ на астронавт от NASA. Благодарен съм и за механизма за бързо откачане/закачане на части в каишката, който позволява лесна промяна на ширината ѝ.

Часовникът разполага с два бутона - един стандартен и един, който изпълнява ролята и на въртяща се корона, която, макар да се движи плавно, с прилежащата вибрация предоставя удовлетворяващо усещане при употреба, почти като корона на механичен часовник.

Дисплеят е 1.5-инчов AMOLED панел с резолюция 466х466 пиксела. Сапфиреното стъкло, което го покрива, е по-устойчиво на надрасквания и счупване спрямо стандартните. Цялостното качество на изработка гарантира, че може да използвате часовника при гмуркане до 30 метра дълбочина.

HUAWEI предлагат богат набор от циферблати на космическа тематика, които са последният щрих в цялостната концепция за този нов модел на WATCH 4 Pro. Този, който виждате на снимките, се нарича Space Journey и е специално създаден за този часовник, защото, когато го натиснете в централната зона, се появява анимация, симулираща стартирането на двигателя при излитаща ракета.

 

Функции

Когато говорим за смарт часовници, дизайнът е само една от страните, на които трябва да обърнем внимание. Другата е, най-просто казано, какво може да прави.

HUAWEI WATCH 4 Pro Space Edition може да изготвя мини отчет за здравето с до 6 ключови индикатора, като сърдечен ритъм, ниво на стрес и проверка на респираторните пътища благодарение на Health Glance 2.0. Ако цялото ви семейство използва смарт продукти на Huawei и са регистрирани в Huawei Health приложението, оттам може да следите и техните показатели.

Докато сме на вълна здравословен начин на живот, нека напомня, че е възможно да бъдат проследявани и над 100 вида спортни активности - от зимни и водни спортове до танци. В зависимост от вида на заниманието получавате различна информация, като за тичане навън се използва и GPS локацията, за да бъде начертан прецизно изминатият маршрут.

Понеже говорим за LTE часовник, това означава, че може да бъде използван с eSIM и така да провеждате разговори и да достъпвате онлайн функции, без да се налага смартфонът ви да е наблизо. Естествено, има и опция за Bluetooth разговори, а известията могат да бъдат показвани малко по-различно - с Live View те не просто се появяват като нова страница на раздела, а преливат в избрания циферблат по естествен и ненатрапчив начин.

Всичко това звучи супер, но колко време може да се радваме на тези функции, преди да се наложи да оставим часовника настрана за известно време, за да се зареди батерията? Ако използвате редовно тренировъчните режими с GPS, получавате много известия и провеждате разговори, 4 до 5 дни е максимумът, който може да извлечете. Ако използвате Always-On Display функцията, тогава говорим за около 3 дни, а някои циферблати с анимации също могат да окажат влияние на представянето.

За щастие е наличен Ultra-long Battery Life режим, който ще ограничи работата на някои екстри, но ще удължи времето на използване до период, простиращ се от 12 до 21 дни. Последно, но не и по-важност - може да използвате HUAWEI WATCH 4 Pro не само с Android устройства, но и с iPhone модели, използващи iOS 13.0 и по-нови версии.

 

Заключение

HUAWEI WATCH 4 Pro си остава страхотен смарт часовник и през 2024 година, а този нов вариант, който изцяло променя цветовете и някои от използваните материали, е свежо попълнение към серията. Мисля, че обвързването генерално с Космоса е дори по-добър подход от това да се залага на партньорство с друг бранд за специално издание. По този начин продуктът потенциално има по-голяма аудитория, а и позволява това педантично съсредоточаване върху детайлите и изработката.

Снимки: HiComm

Вижте още: Huawei Watch 4 Pro - лесният начин да влезем във форма (ВИДЕО РЕВЮ)