Като човек с афинитет към фотографията си мислех, че имам добра представа за светлината и нейното улавяне, така че да придава конкретно настроение на кадрите ми. Истината е, че това е просто пасивна роля, а създаването на конкретна светлинна обстановка е много по-интересно. Това успях да науча още в първите минути, в които пробвах смарт крушките Trådfri на IKEA благодарение на факта, че с много малко усилие те успяват да променят фасона на помещението, в което са сложени. Но преди да ви разкажа за резултатите, нека видим какво представлява системата Trådfri и доколко името й, идващо от думата “безжичен” на датски, е заслужено.

Това, което получихме от IKEA, бяха три комплекта за тест. Единият, който можем да приемем за най-добрата база, има две крушки с 980 лумена светлинна мощност, хъб, който е центърът на смарт системата, както и безжично дистанционно. Вторият комплект е по-семпъл и има сензор за движение и крушка с 1000 лумена мощност. Последният продукт е един от LED панелите в новата линия продукти.

Първата стъпка с Trådfri е свързването, което се случва по типичния за IKEA лесен начин, като дори няма нужда да отделяте прекалено внимание на включените инструкции. Просто сложете крушките в лампите и ги включете, свържете централния хъб към електрическата мрежа и рутера си чрез кабел и свалете мобилното приложение IKEA Trådfri за iOS или Android. След това семплият и интуитивен потребителски интерфейс на приложението ще ви даде точни инструкции как да процедирате чрез илюстрации, които са елементарни за следване. Така само за няколко минути ще навържете отделните крушки към дистанционното и сензора за движение. В самото приложение можете лесно да групирате осветителните тела във всяка отделна стая, така че да управлявате директно цялото осветление в помещението, а не само отделните крушки.

Свързването на Trådfri е лесно като детска игра. 

Реално Trådfri могат да се управляват по три различни начина. Първият е с дистанционното, чийто безжичен обхват е 10 метра. От него можете да регулирате свързаните крушки, интензивността на светлината им, както и цветната температура, стига конкретната крушка да поддържа тази функция. Самото дистанционно можете да закрепите за стената, като има магнити, с които да го закрепяте и изваждате от гнездото му, така че да го разнасяте из дома си. То работи със сменяема батерия.

Вторият начин за управление е чрез сензора за движение, който разполага с дневен и нощен режим на работа. При първия лампите ви ще светват винаги когато засекат движение, включително и през деня. Във втория вариант ще светват само когато е тъмно, като и в двата случая можете да изберете след колко време да се изгасят автоматично - 1, 5 или 10 минути след последното засечено движение. Има и режим, в който лампите светват автоматично, когато се стъмни.

Най-богат контрол обаче има мобилното приложение. Тук са стандартните опции от другите два метода на контрол, като спиране, пускане и промяна на интензитета и цветната температура. Също така обаче са и същинските смарт функции, като възможността да настроите таймери за включване и спиране в определено време. Това е удобно, ако трябва да ставате преди изгрев - лампите могат да светнат със звънването на алармата ви и да създадат поне илюзия за дневна светлина, напълно автоматично. Също така можете да настроите различни специални режими на работа, които се наричат Moods. С тях задавате конкретни режими на осветяване, които можете да променяте с едно докосване. Така можете да настроите режим за четене например, в който да свети само нощната ви лампа, при това с по-мека светлина, която да не ви дразни, или пък втори режим, който светва всички лампи с приглушена топла светлина, подходяща за романтична вечеря.

С приложението можете да настроите таймери, които да имитират, че в дома ви има някой, и да ви предпазят от крадци.

Именно тези възможности на Trådfri са най-приятната изненада, когато ги поставите в дома си. Само с няколко докосвания стаята, в която са инсталирани, се превръща от силно и ярко осветено помещение, в което трябва да работите активно, в приятно, приветливо и топло място, което сякаш ви очаква само за да имате приятна и спокойна почивка.

Минусът на Trådfri е, че няма връзка с интернет, така че не можете да управлявате лампите, докато сте на почивка например. Това се компенсира от таймерите, които имат опция за повторение в конкретни дни, така че да имитирате по-успешно присъствие в дома ви, докато сте някъде другаде.

Във всички случаи Trådfri е поредното приятно доказателство, че умният дом вече не е само някаква футуристична концепция, а реалност, която се случва тук и сега. Крушките са лесни за инсталиране и ползване, но много по-приятното е, че могат да променят представата ви за собствения ви дом по начин, за който най-вероятно дори не подозирате.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Лятна селекция: джаджи и устройства за истински забавен сезон

18 | Преди 16 ч.