Американски химици направиха откритие, което може да разшири палитрата на човешкия вкус с ново усещане - за калций, съобщи Сайънс дейли.

Вкусовите луковици за калций са открити у мишки. Тъй като тези гризачи и хората имат много общи гени, най-вероятно и ние имаме рецептор за калций.

Четирите общоприети вкуса при хората са сладко, кисело, солено и горчиво. Неотдавна учени откриха езикови рецептори и за пети вкус - умами, или пикантен.

Сега екип от центъра "Монел" във Филаделфия установи и детектор за калций. Ако наистина човешкият език има рецептор за калций, на какво има вкус той?

"На калций - е отговорът на ръководителя на екипа Майкъл Тордов. - горчиво, вероятно и малко кисело".

Обикновено хората чувстват калция в чешмяната вода. Когато той е малко, вкусът е приятен, а с увеличаването на минерала усещането се влошава. Има силна връзка между горчивината на някои зеленчуци и съдържанието на калций в тях.

В млякото и млечните продукти, които са богати на калций обаче, човек не може да усети неговия вкус. Причината е, че калцият в тях се свързва с мазнини и протеини.

Логично е човек да има вкусов рецептор за калций, изтъкват специалисти. Този минерал е много важен за клетъчната биология и здравината на костите, съобщава БТА.

Тагове: