През 2020 г. бяха постигнати няколко значими пробива в изследването на Космоса, като придобиването на лунни камъни за първи път от десетилетия насам, придобиването на проби от астероид и общо взето всичко, което SpaceX направиха. Тази година се очертава да е не по-малко интересна. Ето кои мисии ще приковат всички погледи.

 

Artemis 1

Това е първата от поредица мисии на NASA, които имат за цел отново да закарат астронавти на Луната до 2024. Тя ще бъде изпълнена от дистанционно управлявания летателен апарат Orion, който ще обикаля естествения ни спътник в продължение на три седмици. Той ще се отдалечи на 450 000 км от Земята, което ще е нов рекорд за капсула, можеща да пренася пътници.

За първи път ще бъде използвана и Space Launch System – най-мощната ракета на NASA. От орбита на Земята Orion ще бъде насочен по различен път към Луната от междинния етап на криогенното задвижване на ракетата. След това капсулата ще достигне до целта си благодарение на сервизен модул, предоставен от Европейската космическа агенция (ESA).

Тази мисия ще предостави на инженерите ключова информация относно това, как се справя летателният апарат в Космоса. Това може да се окаже образец за по-късно изпълнение на същите маневри, но с хора на борда. Artemis 1 се очаква да бъде осъществена в края на 2021.

 

Мисии до Марс

През февруари, Марс ще посрещне флотилия от гости, изпратени от няколко различни държави. Al Amal (Надежда) ще пристигне от ОАЕ и ще е първата интерпланетарна мисия на арабския свят. По план би трябвало да достигне Червената планета на 9 февруари и ще прекара там две години, изследвайки марсианския климат и атмосферата.

 

Perseverance роувърът на NASA ще започне своята марсианска одисея на 18 февруари, кацайки в кратера Jezero. Целта му ще е да търси останки от древен живот, запазени в глинените находища там. Още по-важната му задача е да съхрани в себе си проби от Марс, което е първият етап от изключително амбициозната международна програма, целяща да ги върне на Земята.

 

Само няколко седмици по-късно се очаква да пристигне Tianwen-1. Мисията на Китайската космическа агенция изпраща марсоход и орбитален уред. Летателния апарат ще прекара няколко месеца в орбита на Марс, преди да приземи марсохода. Ако всичко мине гладко, Китай ще е третата държава, успяла да занесе свой уред на Марс. Мисията има няколко цели, сред които картографиране на минералния състав на повърхността и търсене на подводни налепи.

 

Chandrayaan-3

През март 2021 ISRO (Indian Space Research Organisation) планира да стартира третата си лунна мисия. Chandrayaan-1 се проведе през 2008 и бе една от първите грандиозни мисии в Индийската космическа програма. Използвайки орбитален апарат и сонда за проба на повърхността, тя донесе едни от първите доказателства за вода на Луната.

За съжаление връзката със сателита бе изгубена по-малко от година след това. Подобна бе съдбата и на Chandrayaan-2, която се състоеше от обикалящ в орбита уред, апарат за кацане и луноход. Chandrayaan-3 ще включва само луноход и уред, който да го занесе до повърхността, понеже орбиталният апарат от последната мисия все още е в изправност.

Ако всичко премине по план, кацането трябва да се осъществи в лунния басейн Aitken, намиращ се на Южния полюс. Той представлява голям интерес за учените, понеже се счита, че там могат да бъдат открити находища на подземен лед – жизненоважен компонент за успешно заселване на Луната.

 

Снимки: Unsplash; NASA; ISRO; AFP

Вижте още: Космонавти за пръв път ядоха отгледани на МКС зеленчуци

Тагове: