Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Наскоро бях на премиерата на новите сгъваеми устройства на Samsung – Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5. Това ме накара да се замисля с какво точно са по-полезни от стандартните смартфони. Естествено, веднага може да обърнем поглед към екрана, който е по-голям в разгънато положение и в същото време по-компактен от обикновен телефон, когато се сгъне. Само че това е повърхностно наблюдение, което, макар и вярно, далеч не изчерпва темата с предимствата. Днес ще се гмурнем малко по-дълбоко в нея.

 

 

Samsung Galaxy Z Fold5

Кой е първият начин да оползотворите по-големия екран, за който се сещате? За мен това е да върша повече неща едновременно. Когато за първи път преминавате от стандартен смартфон към сгъваемо устройство, неизбежно ще се появят въпроси в началото. За щастие тази година Samsung са направили създаването на „прозорци“ от апликации още по-интуитивно. Достатъчно е да „ощипете“ с два пръста по диагонал отвореното приложение и може да регулирате размера му ръчно.

С Pop-up View режима може наистина да постигнете максимален мултитаскинг, но самите приложения са ограничени от размерите, в които оперират. Ако са ви нужни само две апликации едновременно, тогава Split Screen View е по-доброто решение. Принципът е същият, но екранът е изцяло оползотворен, което е точно като да имате два смартфона един до друг.

Друга иновация при Galaxy Z Fold5 е Drag and Drop функцията, която работи точно като на компютър. Маркирате (задържате), да кажем, снимка в галерията, след което я местите свободно из целия екран. Така бихте могли да я поставите право в имейл, вместо да я търсите из файловете през мейла. Taskbar-ът вече побира до четири от последно използваните ви приложения и предлага бърз достъп до тях.

Специалният S Pen също е подценен аспект на Galaxy Z Fold5. За съжаление той не идва в комплекта, но пък се продава заедно с предпазен калъф, в който е вграден. Така получавате допълнителна защита за устройството, което още повече оправдава подобна инвестиция. Приложения като GoodNotes и PENUP позволяват да се извлече максимална ефикасност от стилуса, като това включва както работа, така и занимания за свободното време (скициране, рисуване, оцветяване и т.н.).

Друга полза на сгъваемия смартфон, за която не се говори достатъчно, е функцията му на мобилна станция за управление на останалите устройства в един умен дом. По-големият екран прави тези задачи много по-лесни. Създаването на автоматизирани последователности от команди никога не е било по-лесно. Дори за момента да нямате или да разполагате с малко на брой смарт устройства, това пак е инвестиция с поглед към бъдещето, понеже всичко около нас започва да „поумнява“.

 

 

Samsung Galaxy Z Flip5

Попадал съм на мнения, че този вид сгъваеми устройства са едно ниво под Fold-овете, и мисля, че това се обяснява единствено с базиране на цената. Според мен Galaxy Z Flip5 е устройство за различен тип хора. Може би не предлага този мултитаскинг и максимална ефикасност, но крие свои собствени трикове, които биха били по-полезни в някои ситуации.

Започвайки от по-големия Flex Window (или още известен като кавър/външен дисплей), това е най-голямата визуална промяна спрямо предходния модел. Повече площ означава повече място за известия, прогноза за времето, календар и каквото друго ви е необходимо. Следователно се увеличават опциите за създаване на идентичност.

Промяната не е само козметична, а и много практична, защото вече може да си правите снимки с телефона в полусгънато положение, докато седи на гладка повърхност, и директно да ги преглеждате на кавър екрана. Тук със сигурност по-ценното е възможността да се снимате сами с основната камера, но и улесняването на кои снимки да запазите и кои да изтриете, също е добре дошло.

Вече може да преглеждате целия си календар заедно със задачите с Flex Window, да преминете през регистъра с обаждания и най-впечатляващото лично за мен - да използвате пълнометражна клавиатура на него. Samsung Galaxy Z Flip5 се олицетворява с идеята за минимално използване на смартфона и бързи интеракции с него.

 

 

Samsung Galaxy Watch6 и Samsung Galaxy Tab9

Искам да спомена и другите нови устройства от Samsung просто защото те са важни в цялостната концепция за ползата от сгъваемите смартфони. Galaxy Watch6 например позволява да извършваме някои операции дори още по-лесно. Говоря за телефонни разговори, цялостно следене на здравето, проследяване на тренировки и това не само подпомага, но и надгражда предимствата, които вече са ни предоставени от Galaxy Z Fold5 и Galaxy Z Flip5.

От друга страна, Samsung Galaxy Tab9 е като несгъваема версия на Galaxy Z Fold5. Именно появата на този тип смартфони направи малките таблети ненужни, затова се радвам, че Galaxy Tab9 се предлага в размери, вариращи от 11 инча до 14.6 инча. Има сериозно подобрение и в камерите, което досега винаги е било пословично слаба зона за таблетите. Идеята ми е, че Samsung изглежда се движи в правилната посока, развивайки цялостно портфолиото си от продукти.

 

Заключение

Макар продуктите на Samsung да комуникират най-добре един с друг, екосистемата им е една добре смазана машина, изградена от множество елементи. Смартфони, смарт часовници, слушалки, таблети, телевизори и всякакви други уреди работят в пълен синхрон, за да доставят на потребителите едно пълноценно и безпроблемно изживяване.

А защо точно Samsung? Е, както споменах в началото, тези въпроси бяха породени у мен по време на тяхната премиера, но и до голяма степен защото в момента те са лидерът в сгъваемия сегмент. Произвеждат такива телефони преди всеки друг и опитът им си личи, когато се докоснеш до най-новите им предложения. Определено вече не спадат в категорията на „новостите“, а са си напълно завършен продукт.

 

Вижте още: Новите параметри на Exynos 2400 ще направят щастливи феновете на Galaxy S24